تاثیر طلاق بر فرزند پسر! چه بر سر فرزندان پسر بعد از طلاق خواهد آمد؟
فهرست مطالب
با از بین رفتن یک ازدواج و طلاق، برخی از والدین از خود سوالاتی مانند “آیا باید بخاطر بچه ها با هم بمانیم؟” و یا “بعد از طلاق چه بر سر فرزندم می آید؟” میپرسند. بعضی والدین دیگر جدایی را تنها گزینه و راه حل خود میدانند .در حالی که همه والدین ممکن است نگرانیهای زیادی در ذهن خود از آینده وضعیت زندگی خود گرفته تا نامشخص بودن تربیت و حضانت فرزندان داشته باشند. آنها ممکن است بیشتر نگران نحوه برخورد فرزندان خود (خصوصا پسر) با طلاق باشند و از خود بپرسند، تاثیر طلاق بر فرزند پسر چه خواهد بود!؟
به طور کلی، اینکه طلاق والدین، چه اثرات روانی بر فرزندان پسر دارد؟ بستگی دارد؛ به اینکه طلاق برای همه بچه ها استرس زا است، برخی از بچه ها سریعتر از بقیه با این مسئله کنار میآیند. خبر خوب اینکه والدین میتوانند اقداماتی را برای کاهش اثرات و مشکلات طلاق بر روی فرزندان خود از جمله پسران انجام دهند. چند استراتژی حمایتی و تشویقی والدین میتواند، کمک زیادی به بچهها در سازگاری با تغییرات ناشی از طلاق کند. در این بخش از مجله روانشناسی دکتر قیومی (drghaumi.com)، تاثیرات و مشکلات ناشی از جدایی والدین بر فرزندان پسر و نحوه برخورد با آنها صحبت میکنیم با مجله روانشناسی دکتر قیومی همراه باشید.
برای مطالعه و آموزش در مورد مشاوره خانواده و مشاوره ازدواج، مجله روانشناسی دکتر قیومی را دنبال کنید همچنین برای مشاوره آنلاین روانشناسی، با متخصصین ما در تماس باشید.
حقایقی در مورد تاثیر طلاق بر فرزندان
در یک دنیای ایده آل، یک پسر با والدین خود زندگی کرده، احساس تعلق و توجه را تجربه میکند و با بزرگ شدن میآموزد که توانمند و شایسته باشد. در مورد تاثیر طلاق بر فرزند پسر باید گفت که، وقتی زن و شوهر از هم جدا میشوند، ادامه زندگی برای فرزند پسر، پیچیده تر خواهد شد، اما این بدان معنا نیست که او نمیتواند هیچوقت خوشحال باشد.
بسیاری از مردم بر این باورند که فرزندان والدین مطلقه، هرگز ازدواج و روابط سالمی نخواهند داشت!. اما این باور، ممکن است لزوما درست نباشد! تحقیقات جدید نشان داده که تعارض و اختلافات بین زن و شوهر به عنوان عامل محرکی برای نرخ بیشتر طلاق است.
به عبارت دیگر، بچههایی که والدینشان اختلاف دارند، اما طلاق نگرفتهاند، بیشتر از بچههای خانوادههای که جدا شده اند، در آینده از هم طلاق میگیرند. در واقع، طلاق والدین نمیتواند دلیل بر، جدایی فرزندان آنها، در آینده باشد. پیشنهاد میکنیم حتما با مرکز مشاوره روانشناسی برای مشاوره در این مورد، مشورت بگیرید.
مطالعه بیشتر: جدیدترین انواع تکنیک زوج درمانی! با مهمترین روش زوج درمانی آشنا شوید.
مشکلات فرزندان پسر پس از طلاق والدین
در اصل، خطرات مرتبط با طلاق گرفتن یا جدا شدن والدین بر فرزندان پسر وجود دارد. در مورد تاثیر طلاق بر فرزند پسر و مشکلات آن، در پایین به صورت مفصل شرح داده شده:
- فرزندان پسر؛ نسبت به جدایی والدین با عصبانیت، مشکلات تحصیلی، فرار از مدرسه یا رفتارهای پرخاشگرانه، واکنش بیشتری نشان میدهند تا فرزندان دختر، که ممکن است با سرکوب احساسات خود سعی در جلب رضایت بزرگسالان کنند.
- زمانی که یکی از پدر و مادر، خانه را ترک میکند، پسرها بیشتر، از افسردگی رنج میبرند. مخصوصاً وقتی پسری نمیتواند به طور مداوم با آنها وقت بگذراند.
- همچنین فرزند پسر بعد از طلاق والدین، ممکن است ارتباط خود را با والدین از دست بدهد. زیرا او ساعتهای طولانیتری برای تأمین معاش و حفظ خانواده کار میکند.
- پسرها شاید مقصر فروپاشی خانواده را بپذیرند.
- بسیار مهم است که والدین، به غیر از حضانت، به حمایت عاطفی و مالی از فرزندان پسر خود پس از طلاق ادامه دهند.
شایان ذکر است که بسیاری از اثرات منفی طلاق به مسائل اقتصادی مربوط میشود. آقایان به مراتب بیشتر از خانمها پس از جدایی استاندارد زندگی خود را حفظ میکنند، در حالی که بانوانی (که هنوز تمایل به حضانت فرزندان دارند) متوجه میشوند که سطح اقتصادی آنها به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
برای جلوگیری از آسیب های انواع اختلال اظطراب و انواع اختلال خلقی، به دلیل تاثیر طلاق بر فرزند پسر، این سری از مطالب مجله روانشناسی را مطالعه کنید.
مطالعه بیشتر: زوج درمانی چیست؟ همه چیز در مورد زوج درمانی (Couples therapy).
تشویق فرزند پسر به ابراز احساسات بعد از جدایی
در مورد تاثیر طلاق بر فرزند پسر باید بدانید که، پسرها به طور ذاتی، اغلب احساسات خود را پنهان میکنند تا مردانه به نظر برسند. فرزندان پسر؛ شاید بخواهند از والدین خود محافظت کنند و ممکن است از صحبت در مورد درد، غم و نگرانی خود امتناع کنند. همچنین آنها معمولا با بدرفتاری احساسات خود را نشان میدهند.
یکی از بهترین راهکارها برای کمک به تاثیر طلاق بر فرزند پسر؛ تشویق کردن و حمایت عاطفی از او میباشد تا احساسات خود را شناسایی و در مورد آنها صحبت کند. بنابراین، شما به عنوان والدین باید به پسر خود بفهمانید که مهم نیست چقدر خسته یا مضطرب هستید، بلکه همواره برای گوش دادن به حرفهای او وقت دارید.
پیشنهاد میکنیم برای اطلاعات بیشتر و دقیق تر، از خدمات مشاوره خانواده کلینیک دکتر قیومی استفاده کنید.
مطالعه بیشتر: مشاوره ازدواج با مرد مطلقه! درست یا غلط.
چگونه بعد از طلاق به فرزندان پسر خود کمک کنیم؟
نگرش و نوع نگاه شما نیز عامل مهمی در نحوه سازگاری پسرتان با طلاق دارد. اگر خودتان را قربانی دانسته یا به دنبال مقصر باشید، پسر شما باورهای شما را منعکس خواهد کرد. چنانچه با چالشهای خود روبرو شوید و به دنبال کمک برای خود باشید و تمام تلاش خود را برای داشتن یک زندگی جدید انجام دهید، فرزندتان از شما یاد خواهد گرفت.
اساسا، طلاق؛ برای همه افراد خانواده مضر است. چرا که با جدایی والدین، همگی (از جمله فرزندان پسر) اندوهگین خواهند شد. بنابراین، شما میتوانید به یکدیگر کمک کرده تا به دنبال چیزهای مثبت باشید و به خوش بینی و ایمان خود ادامه دهید.
تلاش نکنید که احساسات پسرتان را اصلاح کنید! زیرا شما نمیتوانید این کار را انجام دهید. با این حال، شما میتوانید پس خود را درک، تشویق و حمایت نمایید. در اصل، خانواده حلقه ای از افرادی است که یکدیگر را دوست دارند. برای کمک به تاثیر طلاق بر فرزند پسر خود؛ شما باید مطمئن شوید که پسرتان همیشه خانواده ای دوست داشتنی و مرتبط دارد.
مطالعه بیشتر: در مقابل خیانت شوهر چه عکس العملی نشان دهیم؟!
اختلالات روانی فرزند پسر پس از طلاق
طبق تحقیقات، جدایی والدین و طلاق؛ با افزایش خطر مشکلات سازگاری کودک و نوجوان پسر از جمله مشکلات تحصیلی (مانند نمرات پایینتر و ترک تحصیل)، رفتارهای مخرب (مثل مشکلات رفتاری و مصرف مواد) و خلق افسرده مرتبط میباشد.
با این حال، اکثر کودکانی که والدینشان طلاق میگیرند، انعطافپذیر هستند و هیچ مشکل روانی آشکار و خاصی از خود نشان نمیدهند. بنابراین، برای کمک به تاثیر طلاق بر فرزند پسر، مهم است که بدانیم حتی پسران بزرگ خانوادههای مطلقه، غالبا احساسات یا برخوردهای دردناکی ( مانند نگرانی در مورد رویدادهایی مانند فارغالتحصیلی یا عروسی که هر دو والدین در آن حضور دارند) را گزارش میدهند.
تاثیرات ازدواج مجدد والدین بر فرزند پسر
آیا با ازدواج مجدد والدین پس از جدایی، مشکلاتی برای فرزندان خصوصا پسران به وجود میآید؟ از آنجایی که آنها (زن یا مرد و یا هر دو) با یکدیگر قرار ملاقات میگذارند و روابط جدی برقرار کرده و در نهایت تصمیم به ازدواج مجدد میگیرند، فرزندان پسر، ممکن است به یاد خانواده اصلی خود (زندگی که زمانی با مادر و پدر خود داشتند) بیفتند.
اما اکنون با چشم انداز این ازدواج جدید، آنها باید با واقعیت اینکه والدین آنها دیگر هرگز آشتی نخواهند کرد و هیچگاه خانواده اصلی خود را در کنار یکدیگر نخواهند داشت، کنار بیایند. باور این مسئله برای پسران، میتواند منبع غم و اندوه بزرگی باشد.
در تاثیر طلاق بر فرزند پسر، باید بدانید که برخی از کودکان ممکن است نشانه هایی از وابستگی به والدین در حال ازدواج خود نشان دهند. به عنوان مثال، ممکن است کودکی در موقعیتهای اجتماعی خاص، بخواهد پدر یا مادر خود را ترک نکند یا هنگامی که والدین به همسر جدید و فرزندانش توجه نشان میدهند، حسادت خود را ابراز میکند.
کودک شما حتی ممکن است مقداری از رنجش و عصبانیت خود را به صورت شفاهی (“مادر، به نظر من او مرد مناسبی برای شما نیست”) بیان نماید.
همچنین، شاید فرزند پسر شما احساس ناخوشایندی داشته باشد که باید به دو پدر یا مادر عادت کند. برای خنثی کردن تاثیر طلاق بر فرزند پسر بعد از ازدواج مجدد؛ حتما در ابتدا به او اجازه دهید، همسر جدید شما را به راحتترین شکل ممکن (شاید به عنوان یک پدر دوم یا گاهی اوقات فقط به عنوان شوهر مادر) ببیند.
به عنوان مثال به پسر خود چیزی شبیه این جمله را بگویید: ” ناپدری شما با پدر شما متفاوت است و هیچ کس جایگزین او برای تو نخواهد شد.”
برخی از کودکان با خود میپرسند: “من به کجا تعلق دارم؟” از آنجایی که والدین او، در حال تشکیل خانواده جدید هستند، ممکن است فرزندان پسر بیشتر احساس غریبگی کرده و خود را جزئی از ساختار خانواده ندانند.
با این حال با گذشت زمان، اکثر کودکان حتی پسرها با شرایط جدید خانوادگی خود سازگار میشوند. به این ترتیب آنها پدر و مادر و خواهر و برادر ناتنی خود را بهتر میشناسند و سطح پذیرش آنها نیز افزایش مییابد.
آموزش بیشتر: همه چیز در مورد زوج درمانی.
بدترین سن فرزند پسر برای طلاق
در تاثیر طلاق بر فرزند پسر باید گفت که سن 6 تا 12 سال؛ (دوران مدرسه و ابتدایی) مسلماً این سختترین زمان کودکان پسر برای مقابله با جدایی والدین است. به این دلیل که آنها در این محدوده سنی به اندازه کافی بزرگ هستند که خاطرات خوب را (از زمانی که یک خانواده متحد داشتند) به یاد بیاورند.
در سنین 3 تا 5 سالگی؛ کودکان درک بیشتری از انتزاع و دعوا پیدا میکنند. آنها سؤالات زیادی پرسیده و متوجه میشوند که چگونه با دنیای اطراف خود مطابقت دارند. این بدان معنا نیست که آنها در این سن مفهوم طلاق را درک میکنند. در واقع، آنها به شدت به امنیت و ثبات حضور والدین خود متکی هستند، زیرا آنها با طلاق والدین خود به تجربیات و احساسات جدید و ناشناخته وصل میشوند.
سلام خانوم دکتر
من حدودا ۶ ماه میشه که از همسرم جدا شدم و یک پسر ۵ ساله دارم که حضانتش با پدرش هست
خانواده همسرم افراد نرمالی نیستند دلیل جدایی من از همسرم اعتیادش به شیشه و الکل بود و خانواده ای همسر سابقم هم چه پدر شوهر و چه برادر شوهرهام همگی اعتیاد دارند
من به هزار بدبختی موفق به طلاق شدم ولی شرایط مالیم طوری نبود که بخوام پسرمو پیش خودم نگه دارم چون خانواده ام افراد سنتی هستند و مخالف طلاقم بودند و من مدتی هست که مشغول به کارم تا بتونم از لحاظ مالی مستقل بشم تا بتونم حضانت پسرم رو به عهده بگیرم
و این موضوع زمان بر هست
من پسرم رو هفته ای یکبار میبینم و تقریبا هر روز باهاش در تماسم ولی حس میکنم روز به روز افسرده تر میشه و بعضی وقتا علائم کمبودی رو روی بدنش میبنم که میگه عموهاش یا مادربزرگش کتکش میزنند من واقعا سر درگمم من الان یک خونه ۳۰ متری اجاره کردم و از صبح تا شب در یک کارخونه کار میکنم پسرم محیط زندگی خوبی نداره و میترسم الگو برداری از عمو پدر و پدر بزرگش کنه باید چیکار کنم ؟ یعنی بخاطر پسرم باید تو اون زندگی میموندم
دوست خوبم
من واقعا از خوندن مطالبت ناراحت شدم ولي شرايط فرزندت بشدت آسيب زا و خطرناكه و الان بجاي استقلال و دوري از خانوادت بعلت سنتي بودن بايد فرزندت را حمايت و در كنار خودت قرار بدي .شايد گاهي سخت و مشكل باشه ولي فرزندت در شرايط بسيار خطرناكي است و تاخير و درنگ تو و از دست دادن زمان براي بچه يك عمر پشيماني در بر خواهد داشت
سلام ممنون من از مطالبتون استفاده کردم و اینکه فرزندان پسر بیشتر از طلاق پدر مادر اسیب میبینن یا دختر؟
دوست عزيز مژگان،
طلاق يا جدايي يك مسله بسيار حساس و مهم زندگي زوجي است كه گاهي بخاطر مشاجرات زياد زوجين طلاق ميتونه حداقل كمتر آسيب بزنه .وقتي صحبت از يك آسيب اجتماعيه نه تنها به خود زوجين بلكه به تمام خانواده اعم از فرزندان و خانواده ها آسيب ميزنه حالا چه تفاوتي بين جنسيت فرزندان خواهد بود اين هم مسله ديگري است .جنسيت ،سن و شرايط زندگي تماما موثر خواهد بود و بهرحال استقلال هر يك از زوجين و مشكلات و عدم مشكلات اقتصادي و فرهنگي و ..ميتواند موثر باشد.از نظر قانون معمولا حضانت با پدره البته در صورت سلامت فيزيكي و رواني و عدم اعتياد و اين قضيه به مادر جوان ميتواند كمك زيادي كند تا در آينده دچار نگراني و مشكلات نشود.دوست خوبم اميدوارم تونسته باشم كمكتون كنم
دکتر قیومی بد از جدایی چه کارهایی باید انجام بدیم که بچه ها اسیب نبینن
سلام دختر من ۵ سالشه و من جدا شدم دخترم خیلی گوشه گیر شده و من خیلی دارم اذیت میشم هرکاری کردم براش ولی بازم حالت ناراحتی رو داره با هیچ چیز خوشحال نمیشه
تاثیر جدایی رو فرزندان پسر خیلی بدتره من دیدم که اذیت میشن دختر ها منطقی تر هستن
پسرا در جریان طلاق پدر مادرشون بیشتر احساسات و عواطف خودشونو پنهان میکنن و بیشتر باید مراقبشون باشیم