زوج درمانی چیست؟ همه چیز در مورد زوج درمانی (Couples therapy)
فهرست مطالب
زوج درمانی (Couples therapy)؛ یک روش رواندرمانی، برای حل تعارضات بین همسران است. هنگامی که مشکلات مختلف در زندگی زوجین رخ میدهد و شرکا درک متقابل از همدیگر را از دست میدهند، زوج درمانی؛ میتواند به باز کردن گره زندگی مشترک کمک زیادی کند. در تکنیک مشاوره ازدواج زوج درمانی؛ درمانگر طرف گیری نمیکند، بلکه سعی دارد دو شریک زندگی را به ارتباط دوباره بازگرداند.
هر کدام از سبک های مشاور ازدواج و نوع تکنیک مشاوره، متفاوت است، بنابراین یافتن یک رواندرمانگر خوب، مهم میباشد. یک مشاور ازدواج خوب در کمک به زوجین و در حل مشکلات آنها با تجربه است و تکنیکها یا روشهای مختلفی را برای کمک به شما اجرا میکند.
انواع مختلفی از تکنیک ها، روشها و رویکردهای زوج درمانی وجود دارد. در این بخش از مجله مرکز مشاوره دکتر قیومی، با هر یک از آنها که میتوانند در زوج درمانی مفید باشند آشنا میشوید. در اینجا انواع مختلف زوج درمانی را آموزش داده و همینطور به سوالات شما پاسخ میدهیم.
برای آموزش جیدترین و مهم ترین مطالب مربوط به مشاوره ازدواج به این بخش از کلینیک مشاوره دکتر قیومی مراجعه بفرمایید.
زوج درمانی چیست؟
گاهی اوقات، موقعیتهای دشواری در بهترین روابط زوجین به وجود میآید و بدون کمک بیرونی حرکت رو به جلو غیر ممکن میشود. زیرا هر مرحله از زندگی زوجین، چالش هایی را به همراه دارد و رابطه را در معرض آزمایش قرار میدهد.
ممکن است به دلیل تولد فرزند، زمانی برای روابط عاشقانه و عاطفی وجود نداشته باشد، یا اینکه کار و شغل جدید و بازنشستگی، تغییرات عمده ای را در زندگی و شراکت زوجین به وجود بیاورد. زوجدرمانی؛ بخشی از مراحل مشاوره برای حل کردن گره های زندگی بین زوجین است که از تکنیک های زیر تشکیل میشود.
در مشاوره زوج درمانی؛ همه مشکلات و تعارضات را میتوان به طور آشکار با درمانگر در میان گذاشت. درمانگر، بیطرف، میماند. یعنی با هر دو طرف همدلی میکند و طرف گیری نمیکند. یک زوج درمانگر باتجربه؛ نه تنها بر مشکلات موجود تمرکز میکند، بلکه جنبه های مثبت (معمولاً زوجین در تعارضات، درکی از آن ندارند) رابطه را نیز بررسی خواهد کرد.
مطالعه بیشتر: طلاق عاطفی یا طلاق خاموش چیست؟.
هدف اصلی زوج درمانی چیست!
اساس و هدف اصلی زوج درمانی؛ نقش درمانگر به عنوان یک تسهیل کننده برای بهبود رابطه عاطفی بین زن و شوهر است. در واقع درمانگر یا مشاوره زوج درمانی؛ مانند یک ناظم، گفتگو را بیطرفانه هدایت کرده و سعید دارد تا ارتباط آزاد بین هر دو طرف (زن و شوهر) را تسهیل کند. او به رفتار محترمانه زوجین با یکدیگر توجه میکند و همینطور جنبه های مثبت رابطه و زندگی را نیز یادآوری می نماید. به این صورت روابط عاطفی در خانواده بهبود می یابد. برای آشنایی با جدید ترین و مهمترین آموزش های ضروری در مورد مشاوره خانواده اینجا کلیک کنید.
مطالعه بیشتر: سوالات مهم قبل از ازدواج چیست! با مهمترین سوالات قبل از ازدواج آشنا شوید.
مراحل زوج درمانی؛ در زوج درمانی چه میکنند!؟
به طور کلی محتوای زوج درمانی؛ مبتنی بر اهداف زوجین است. این اهداف میتواند برای بهبود روابط عاطفی زوجین باشد و یا حتی شامل پایان دادن به یک رابطه اشتباه باشد.
در جلسه اول، مشاور به زوجین توضیح میدهد، که در زوج درمانی روی چه موضوعی قرار است کار کنند. وقتی صحبت از تقویت شراکت به میان میآید، هر دو طرف باید برای این رابطه تلاش کنند.
در مرحله بعد مشاوره زوج درمان؛ درمانگر متخصص مانند دکتر قیومی، به زوجین کمک میکند تا بفهمند کدام مشکلات باعث ایجاد تعارضات شده است. بیشتر اوقات هر یک از طرفین در رابطه، دیگری را مقصر میدانند. با این حال، زوج درمانی این نیست که شریک زندگی خود را به شکلی مناسب درآورید.
فراموش نکنید که در ازدواج، مشارکت همیشه یک فرآیند دو طرفه میباشد. هر دو شریک، سهم خود را دارند. به جای تغییر همسر خوب، زوجین در مراحل زوج درمانی؛ می آموزند که پذیرش بیشتری نسبت به یکدیگر داشته باشند. با روشنتر شدن مسائل اساسی، درمانگر میتواند با زوجین در مورد راه حل های احتمالی کار کند.
مطالعه بیشتر: اشتباهات در آشنایی قبل از ازدواج! همه موارد مهمی که در آشنایی قبل از ازدواج باید بدانید را آموزش ببینید.
درگیری های طولانی مدت باعث میشود، طرفین رابطه، فقط جنبه های منفی دیگری را درک کنند. بنابراین مشاور، توجه خود را به ویژگیها و تواناییهای مثبت این رابطه معطوف میکند. بین جلسات درمانی، زوجین میتوانند راه حل های ممکن را در خانه امتحان نمایند. در جلسه بعدی، متخصص مشاوره، پیشرفتها و مشکلات به وجود آمده را مورد بحث قرار میدهد. به این ترتیب زن و شوهر، میتوانند قدم به قدم، متوجه شوند که کدام راه حل به وضعیت بهتر رابطه، کمک میکند.
برای مشاوره آنلاین با متخصصان ما در تماس باشید.
مطالعه بیشتر: علائم خیانت در مردان چیست؟! نشانه های خیانت مردان شامل چه مواردی است؟!.
چه زمانی به زوج درمانی احتیاج داریم؟
بسیاری از زوجها، قدم گذاشتن در زوج درمانی را دشوار میدانند! زیرا تصور میکنند که چیزی در رابطه آنها اشتباه است. بنابراین، تنها زمانی از فرصت زوج درمانی استفاده میشود که رابطه تهدید به شکست شود و طرفین رابطه، راهی جز این نمیبینند.
در واقع، زوج درمانی؛ میتواند در روابط دست نخورده نیز، مفید باشد. به عنوان مثال، زمانی که موضوعات مدام مطرح میشوند و نمیتوان آنها را به طور کامل روشن کرد. زوجدرمانی؛ زمانی ضرورت دارد که تعارضات، تأثیر منفی بر زندگی روزمره و سلامت روان همسر داشته باشد. در این صورت، زوجدرمانی میتواند راه خروج از مشکلاتی باشد، که شرکا به تنهایی نمیتوانند آن را حل کنند.
هدف زوج درمانی؛ نجات رابطه به هر قیمتی نیست!. بلکه زوج درمانی؛ در مورد روشن شدن دیدگاه ها، نیازها و اهداف مختلف در زندگی است. در نهایت زن و شوهر، ممکن است متوجه بهتر بودن جدایی باشند.
مطالعه بیشتر: در مقابل خیانت شوهر چه عکس العملی نشان دهیم؟!.
زوج درمانی تنهایی بهتر است یا دو نفره !؟
در زوج درمانی، همیشه لازم نیست هر دو طرف رابطه حضور داشته باشند! اما مزیت زوج درمانی مشترک این است که زوج درمان گر، هر دو دیدگاه را میشناسد. علاوه بر این، زوجین میتوانند بلافاصله و در طول درمان، روش متفاوتی را برای برخورد با یکدیگر امتحان کنند.
با این حال، گاهی اوقات موضوعاتی وجود دارد که نمیخواهید در مقابل طرف مقابل صحبت کنید. به عنوان مثال زمانی که مسائل جنسی، موضوع متداول درگیری باشد، برای بسیاری از افراد مشکل است که نیازها و عقاید جنسی خود را در مورد رابطه جنسی با شریک زندگی خود در میان بگذارند.
همچنین، زمانی که یک شریک بخواهد جدا شود، اما جرأت صحبت کردن در مورد آن را نداشته باشد، زوج درمانی تک نفره پیشنهاد میشود.
برای چنین مسائل حساسی مانند روابط عاطفی زوجین، فرد مشاور معمولا جلسات فردی را با هر دو نفر ترتیب میدهد. علاوه بر این، اگر طرف مقابل مایل به کار روی رابطه زوجی نباشد، درمان فردی نیز میتواند مفید باشد. با این حال، اگر هر دو، در روند درمان مشارکت داشته باشند، بهتر است. در بهترین حالت، شریک زندگی چند بار در طول دوره درمان به جلسات میپیوندد.
برای مشاوره روابط عاطفی، با مرکز مشاوره دکتر قیومی در تماس باشید.
مطالعه بیشتر: خانواده درمانی سیستمی (Systemic Family Therapy) چیست؟ ویژگی ها، اهداف و انواع روان درمانی سیستمیک.
خطرات زوج درمانی چیست؟
غالبا، زوجها معمولاً زمانی که رابطهشان به هم میخورد، از یک درمانگر کمک میگیرند. وقتی آنها این چرخه را از طریق زوج درمانی میشکنند و تغییراتی رخ میدهد، همیشه در مسیر درستی قرار نمیگیرند. زوج درمانی همچنین میتواند منجر به تمایل یک یا هر دو طرف به پایان یک رابطه اشتباه شود.
در زوج درمانی؛ مسائل بسیار دردناک نیز میتواند آشکار شود. اگر بعد از یک جلسه درمانی، متوجه ترسهای شدید یا مشکلات روانی شدید، بهتر است آنها را در یک جلسه فردی با درمانگر خود مطرح کنید. درمانگرها هم انسان هستند. بنابراین ممکن است این اتفاق بیفتد که درمانگر آگاهانه یا ناخودآگاه، طرف یک نفر را بگیرد.
اگر در زوج درمانی احساس ضعف میکنید، باید به آن رسیدگی نمایید. همچنین، اگر به درمانگر خود شک دارید!، به دنبال درمانگر دیگری باشید. درمانگر باید اطمینان حاصل کند که نیازهای هر دو نفر در نظر گرفته شده است.
مراحل بعد از زوج درمانی چیست؟
اساسا، زوج درمانی معجزه نمیکند!. حتی یک درمانگر بسیار خوب هم نمیتواند چیزی را تغییر دهد، اگر زوج مایل به تلاش برای حل مشکل نباشند. همچنین باید برای تغییراتی که نیاز به زمان و تلاش دارد، آماده باشید.
ممکن است بعد از چند جلسه ی اول زوج درمانی، احساس بدتری کنید. زیرا حتی اگر شرایط قبل از زوج درمانی، خوشایند نبوده است، اما شریک زندگی به آن عادت کرده اند. زوج درمانی پویایی را تغییر میدهد و زن و شوهر با چالشهای جدید و مثبتی روبرو خواهند شد.
ایجاد زمینه های جدید، به ویژه در آغاز، کمی شجاعت میخواهد. اگر در خانه احساس خستگی میکنید، باید در مورد آن با درمانگر خود صحبت کنید. همچنین از دوستان و خانواده ای که میتوانند در این مدت از شما حمایت کنند، کمک بگیرید.
زوج درمانی چقدر زمان میبرد؟
اینکه زوج درمانی، چقدر طول میکشد تا حد زیادی توسط زوج تعیین میشود. گاهی اوقات مشکلات پس از چند جلسه به طور قابل توجهی بهبود مییابند. با این وجود، اضافه کردن چند جلسه درمانی دیگر میتواند منطقی باشد تا بلافاصله به الگوهای قدیمی باز نگردید.
اگر مشکلات بعد از چند هفته یا چند ماه زوج درمانی، دوباره ظاهر شوند، یک جلسه درمانی دیگر ممکن است برای غلبه بر وضعیت کافی باشد. در هر صورت، نباید از کمک گرفتن دوباره از روان درمانگر، بترسید. ایجاد موقعیتهای دشوار در روابطی که زوج درمانی میتواند مفید باشد، کاملاً طبیعی میباشد.
تفاوت زوج درمانی و مشاوره زوجین چیست؟
بر خلاف زوج درمانی؛ اصطلاحات مشاوره زوجین یا مشاوره ازدواج، تحت حمایت قانون نیستند. بنابراین، هیچ آموزش یا تجربه ی حرفه ای خاصی برای ارائه مشاوره لازم نیست. در حالی که در مشاوره زوجین، راه حل هایی برای یک حوزه موضوعی محدود ارائه میشود، زوج درمانی نیز به جنبه های اساسی طراحی رابطه اختصاص دارد.
بنابراین ممکن است در زوج درمانی، به موضوعاتی از گذشته اشاره شود تا با استفاده از این بینش ها بتوان از طراحی آینده ساز و راه حل محور استفاده کرد.
بازدیدها: 1
سلام ممنون از مطالب عالی تون
نظرتون در مورد ازدواج فامیلی چیه؟
دوست خوبم زهرا
ازت بسيار سپاسگزارم كه به مطالب سايت توجه مي فرماييد و از اينكه برات نحوه و شرايط ازدواج مهمه خوشحالم و مهمتر اينكه فاميلي و غيرفاميلي بودن برات سوال شده خوشحالتر.
ازدواج عاليه بشرط اينكه معقول و با درايت انتخاب صورت گيرد و چنانچه معقول باشد فرقي ندارد