خدمات روانشناسیزوج درمانیمشاوره ازدواج

درمان روان پویشی چیست؟

درمان روان پویشی را می توان به عنوان یک رویکرد در نظر گرفت که باعث آسان‌تر شدن درک عمیق فرد از هیجانات و دیگر فرایند های ذهنی او می شود.

در واقع این درمان به فرد کمک می کند تا به یک بینش عمیق‌تری نسبت به تفکرات و احساسات خود دست پیدا کند. اما این که اون نوع درمان چیست؟ و چه تاثیراتی دارد؟ مطالبی است که قصد داریم در ادامه به آن ها بپردازیم.

درمان روان پویشی چیست؟

این درمان به معنای پویایی روان یا همان ذهن در حرکت است. بر اساس اصل پویایی روان، این نوع درمان عناصر پویای موجود در افکار، ناخودآگاه، احساسات و رفتارهای خودآگاه را تحت تاثیر قرار می دهد.

در واقع می توان گفت که این نوع درمان بر اصل پویایی روان بنا شده که به آن روان درمانی تحلیلی یا پویشی گفته می شود.

در این روش ایده اصلی این است که صحبت کردن فرد در مورد مشکلاتی که با آن ها روبه رو است می تواند به او کمک کند تا احساس آسودگی نماید. این کار باعث می شود که فرد بتواند در نهایت برای مشکلات خود راه حل مناسبی بیابد.

این نوع روش درمانی برای درمان برخی مشکلات روانی و هیجانی بسیار مفید است. زیرا به فرد کمک می کند که بینش بهتری از خودش داشته باشد و از نظر هیجانی رشد کند.

اهداف روان درمانی پویشی

روان درمان پویشی برگرفته و مشتق شده از روانکاوی است. با این تفاوت که درمانگر روان پویشی بیشتر با بیمار درگیر می شود و از نظر هیجانی بیشتر با حالت های عاطفی که بیمار دارد همراه می شود.

در واقع درمانگر روان پویشی حالت منفعل ندارد و در صورت لزوم پر حرف می شود و به این موضوع که بیمار چگونه درکی از او دارد توجه می کند.

کاربرد های درمان روان پویشی

قبل از پرداختن به کاربرد های این درمان باید این نکته را به شما یاد آور شویم که درمان روانپویشی از جهات زیادی به درمان روان تحلیلی شبیه است. اما این نوع درمان از نظر زمان کوتاه‌تر از درمان تحلیلی است و به تعداد جلسات کمتری نیاز دارد.

البته بیشتر افراد درمان تحلیلی و درمان پویشی را به جای یکدیگر استفاده می کنند. آن هم‌ همان گونه که گفته شد به خاطر شباهت های بسیار زیاد این دو روش است.

همچنین از این روش همانند روش های دیگر درمانی برای درمان انواع مختلف مشکلات روانشناختی بهره گرفته می شود. برخی از این مشکلات روان شناختی عبارت‌ هستند از:

  • افسردگی ها
  • اضطراب ها
  • اختلالات از مصرف دارو
  • اختلالات شخصیتی
  • اختلالات بین فردی
  • اختلالات اضطراب حضور در جامعه
  • اختلالات استرس پس از یک سانحه

علاوه بر این ها عواملی همچون: فایده، هزینه، در دسترس بودن، اولویت های فرد، علائم و شدت علائمی که فرد دارد بر انتخاب نوع درمان تاثیر گذار هستند.

CBT یا درمان رفتار شناختی یک درمان رایج و کارآمد حساب می شود اما بر اساس برخی از شواهد موجود درمان روان پویشی نیز می تواند در بسیاری از موارد به اندازه روش رفتار شناختی کارآمد و موثر باشد.

 

درمان روان پویشی

 

روان پویشی، اهمیت و ویژگی های مهم این درمان

این‌ درمان دارای سه جنبه مهم است. این سه جنبه مهم شامل موارد زیر می شود.

۱.شناسایی کردن الگو

درمان روان پویشی به افراد می آموزد که چگونه الگو های تکرار شونده درون رفتارها و روابط خود را تشخیص بدهند. زیرا افراد در برخورد با دیگران و مشکل هایی که دارند رفتار و واکنش هایی که مختص خودشان است را نشان می دهند بدون آن که بدانند دلیل بروز این رفتارها چی است.

زمانی که بتوانند این الگو ها را شناسایی و درک کنند، می توانند بیاموزند که برای مقابله با مشکلات خود از رویکرد و راه حل های جدیدی استفاده کنند.

از این رو شناسایی کردن و درک الگو و جایگزین کردن آن ها با الگوهای تازه یکی از اهداف و ویژگی های مهم این نوع درمان است.

 ۲.درک کردن هیجان ها

تحقیقات صورت گرفته در مورد درمان روان پویشی حاکی از این موضوع است این نوع درمان برای کشف و درک هیجانات بسیار مفید است.

اگر افراد بتواند به بینش کافی از هیجانات و تجربیات هیجانی خود دست پیدا کند بهتر می تواند الگو هایی که درون اختلالات نقش دارند را شناسایی کند. و در صورت لزوم درون این الگوها تغییرات مثبت ایجاد نماید.

۳.بهبودی روابط بین فردی

توجه اصلی و در واقع نقطه مرکزی این نوع درمان، بهبود روابط بین فردی است. با شرکت در جلسات روان پویشی می توانید متوجه شوید که روابط شما با دیگران چگونه است.

همچنین متوجه خواهید شد که می توانید چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنید و به آن ها واکنش نشان بدهید. بررسی روابط شما با دیگران و روش های پاسخ به این روابط کمک می کند تا شما بتوانید روابط خود را با دیگران بهبود ببخشید.

 تکنیک های درمان روان پویشی چگونه به افراد کمک می کند؟

با استفاده از این تکنیک ها شخص مراجعه کنند متوجه خواهد شد که در گذشته چه احساساتی از وی سرکوب شده‌اند که امروزه بر روی تصمیم گیری و عملکرد او تاثیر می گذارند.

همچنین متوجه خواهد شد که این موضوعات چگونه بر روی روابط او با دیگران، همکاران و آشنایان تاثیر می گذارد.

علاوه بر این موارد، این‌ درمان به کمک افرادی می آید که از نوع مشکلات اجتماعی خود و ریشه آن ها آگاهی دارند. اما در برطرف کردن این مشکلات احساس ناتوانی می کنند.

از این رو این روش به افراد می آموزد که چگونه مشکلات خود را تجزیه و تحلیل کنند و به حل آن ها بپردازند. آن‌ها در این درمان می آموزند که با شناسایی و درک عمیق گذشته خود بتوانند آینده بهتری داشته باشند.

 

تلفن تماس جهت درخواست مشاوره
۰۲۱۹۱۰۳۱۹۶۳ | ۰۲۱-۲۶۴۲۸۱۷۹

 

روان درمانگری پویشی به چه افرادی کمک می کند؟

همان گونه که در موارد قبل اشاره نمودیم درمان روان پویشی به برخی از افراد به صورت ویژه‌ای کمک می کند تا بتوانند مشکلات خود را حل کنند. باید بگوییم که رفع این مشکلات بر اساس تجارب گذشته انجام می شود.

همچنین گفت و گو با درمانگر به فرد کمک می کند تا بتواند راه های صحیح‌تری برای رفع مشکلات خود بیابد. همچنین این نوع درمان به افرادی که دچار مشکلات زیر هستند کمک بسیاری می کند.

۱.افسردگی و اختلالات شخصیتی

افرادی که دچار اختلالات شخصیتی و یا افسردگی هستند جزو افرادی هستند که این نوع درمان می تواند به آن ها کمک کند.

افرادی که دچار افسردگی هستند با استفاده از این روش می توانند الگوهای تکرار شونده‌ای که درون آن ها باعث ایجاد این افسردگی شده‌است را شناسایی کنند. سپس با ایجاد تغییر به صورت تدریجی درون این الگوها می توانند افسردگی خود را درمان کنند.

۲.اضطراب اجتماعی

افرادی که دچار اضطراب اجتماعی هستند نیز می توانند با استفاده از درمان روان پویشی‌  این مشکل خود را درمان کنند.‌ این گونه افراد از حضور در اجتماع و یا جامعه دچار اضطراب و استرس می شوند.

از این رو با کشف و درک دلیل ریشه این اختلال، افراد می توانند استرس و اضطراب خود را کاهش داده و یا کامل از بین ببرند.

۳.درد های جسمانی

شاید برای شما جالب باشد که بدانید تعدادی از پژوهشگران بر این باور هستند که برخی از درد های جسمی ناشی از درد های روحی است. ‌

از این‌ رو می توان با درمان مشکلات روحی که وجود داد برخی از مشکلات جسمی را رفع کرد.

۴.اختلالات در خوردن

گاهی ممکن است افرادی را دیده باشید که در هنگام مواجهه با مشکلات عصبی دچار بی اشتهایی و یا پرخوری عصبی می شوند. از این رو می توان برای حل این قبیل مشکلات نیز از روش درمان روان پویشی بهره گرفت.

 

جلسه درمانگر روان پویشی

 

جلسه درمانگر روان پویشی چگونه است؟

اگر شما هم قصد دارید برای حل مشکلات خود به یک درمانگر روان پویشی مراجعه کنید. لازم است که یک یا چند جلسه در هفته با درمانگر خود ملاقات داشته باشید. مدت زمان هر جلسه بین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه است.

جلسات درمانی تا چند ماه طول می کشد. در برخی موارد و در صورت حاد بودن مشکل ممکن است که تعداد جلسات تا یک سال و حتی بیشتر نیز ادامه داشته باشد.

در طی جلسات درمانگر از شخص مراجعه کننده می خواهد در مورد هر مسئله‌ای که ممکن است ذهن او را به خود مشغول کند صحبت کند. این مسائل ممکن است مربوط به زمان حال بوده و یا مربوط به مسائل گذشته باشد.

جمع بندی

در درمان روان پویشی درمانگر از تفسیر های مختلفی برای بیرون کشیدن ناخود آگاه شما استفاده می کند. درک کردن احوال و ناخودآگاه فرد مراجعه کننده، باعث می شود شخص با خودش ارتباط عمیق‌تری پیدا کند.

از این طریق شخص مراجعه کننده می تواند با ترس های خود مقابله نموده و به مبارزه و دفاع در مقابل این ترس ها بپردازد.

البته باید بگوییم که پاسخ گرفتن از این روش در افراد مختلف با اختلالات گوناگون با یک‌ دیگر متفاوت است. و این درمانگر است که با توجه نوع اختلالاتی که درون فرد است، تصمیم میگیرد که از چه روشی برای درمان شخص مراجعه کننده استفاده کند‌.

علاوه بر همه این موارد میزان همکاری خود شخص مراجعه کننده با درمانگر در روند درمان روان پویشی بسیار تاثیر گذار است. هرچه مراجعه کننده با درمانگر همکاری بیشتری داشته باشد، روند درمان سریع‌تر انجام خواهد شد و نتیجه مطلوب تری خواهد داشت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا