بیماری ها و اختلالات روانیخدمات روانشناسیمشاوره فردیمشاوره مهارت های زندگی

سادیسم چیست؟ با اختلال شخصیت سادیسم یا دگرآزاری و ویژگی های آن آشنا شوید

سادیسم، برای اولین بار توسط یک روانشناس به عنوان یک اختلال شخصیت شناسایی شده است. سادیسم یا دگرآزاری؛ را میتوان در زمینه ها و شدت های مختلف مشاهده کرد، یعنی افراد مبتلا به سادیسم را میتوان در درجات مختلف تقسیم کرد.
سادیسم یا دگرآزاری؛ یک ویژگی شخصیتی است که در آن فرد از زیر پا گذاشتن تمامیت جسمی یا روانی موجود زنده دیگری به عنوان مثال با ایجاد درد بر آنها، احساس لذت میکند. اگر سادیسم به وضوح بیان شود، میتواند نشان دهنده یک اختلال شخصیت باشد. اگر می خواهید با اختلال شخصیت سادیسم و انواع آن بیشتر آشنا شوید در ادامه این مطلب از سری مطالب آموزشی بیماری ها و اختلالات روانی از مرکز مشاوره دکتر قیومی همراه ما باشید.

برای مشاوره آنلاین روانشناسی با ما در تماس باشید.

اختلال شخصیت سادیسم چیست؟

سادیسم یا دگرآزاری؛ برای اشاره به فردی به کار می رود که از رنج دیگران لذت می برد. اساسا در اختلال سادیسم، احساس رضایت فرد مبتلا، می‌تواند به دو صورت (وقتی کسی رنج می‌کشد یا زمانی که شاهد رنج فرد دیگری است) اتفاق بیفتد.
سادیسم؛ یک جنبه شخصیتی است که مشخصه آن، روشی بیمارگونه برای کسب لذت میباشد، زیرا رضایت از طریق رنج دیگران اتفاق می افتد.
هرکسی که این رفتار را از خود نشان دهد، سادیسمی نامیده میشود. همچنین، کلمه سادیسم، میتواند برای اشاره به شخصی استفاده شود که با شخصیت بیش از حد پست یا ظالم همراه است.

مطالعه بیشتر: انواع افسردگی! ویژگی، علائم، درمان، پیشگیری از انواع افسردگی.

ویژگی های افراد سادیسمی چیست؟

ویژگی های افراد سادیست
ویژگی های افراد سادیسمی

بر اساس دانش روانشناسی، برخی از خصوصیات وجود دارد که در اکثر افراد سادیسمی مشترک است.

ویژگی ها و علائم سادیسم در افراد:

  • سهولت داشتن نگرش ظالمانه و تهاجمی نسبت به سایر افراد یا حیوانات
  • علاقه وسواسی به مسائل مربوط به سلاح، اعمال خشونت آمیز یا شکنجه
  • لذت بردن از تسلط بر دیگران و تسلیم کردن آنها به اراده خود
  • رضایت از مشاهده رنج دیگران
  • تحقیر دیگران
  • رفتار پرخاشگرانه و خشونت آمیز با حیوانات

مطالعه بیشتر: انواع اختلالات اضطراب (Anxiety disorders)! همه حقایق اختلال اضطراب.

علت سادیسم یا دگرآزاری چیست؟

منبع رفتارهای تهاجمی نشات گرفته از سادیسم، هنوز به طور واضح بیان نشده است. مطالعات اندکی، ارتباط سادیسم یا دگرآزاری را به عنوان دوران کودکی مختل که میتواند آزار جسمی یا عاطفی باشد، مطرح کرده اند.
یکی دیگر از دلایل سادیسم؛ می تواند تجربه شخصی یک فرد باشد. افراد با زندگی پر از استرس، تنش و اضطراب، می توانند دچار اختلال سادیسم شوند.

مطالعه بیشتر: انواع وسواس فکری (OCD)! همه حقایق مهم درمورد اختلال وسواس فکری و عملی.

انواع سادیسم

انواع سادیسم
انواع سادیسم

بسیاری از افراد مبتلا به سادیسم، قادر به تشخیص مشکل و اختلال خود نیستند، زیرا این اختلال شخصیتی، در انواع مختلفی وجود دارد که هر کدام علائم خاصی را از خود نشان می دهند. در اینجا انواع سادیسم را معرفی می کنیم و درباره هر یک مختصرا توضیح می دهیم:

سادیسم عدم کنترل؛ از جمله انواع اختلال شخصیت سادیسم

افراد مبتلا به سادیسم از نوع عدم کنترل؛ خیلی ضعیف می باشند و افرادی را آزار می دهند که ناتوان تر از خودشان هستند. این گونه اشخاص، معمولا ترسو بوده و موقعیت دلخواه خود را در ذهنشان تصویرسازی می کنند و با آزار دادن دیگران، در تصورات خود لذت می برند.
علاوه بر این، افراد مبتلا به سادیسم از دست دادن کنترل، پرخاشگر نیز هستند که این کار را برای مخفی کردن ترس های درونی خود انجام می دهند.

سادیسم انفجاری

اشخاص مبتلا به سادیسم انفجاری؛ از زندگی خود نا امید و ناراضی هستند. این گونه افراد بدون داشتن تسلط بر خشم خود، به صورت ناگهانی خشمگین می شوند و بعدا از رفتار خود پشیمان میشوند.
همچنین، افراد مبتلا به این نوع سادیسم، هر لحظه که احساس کنند که شخصیت آنها تحقیر شده، بدون فکر، رفتارهای تند و خشن از خود بروز می دهند و حتی ممکن است به اطرافیان خود آسیب بزنند.

مطالعه بیشتر: اختلال دزدی بیمارگونه یا کلپتومانیا (Kleptomania) چیست؟ با جنون دزدی، پیشگیری، درمان آن آشنا شوید.

سادیسم ستمگرانه

سادیسم ستمگرانه؛ شباهت زیادی به نوع انفجاری دارد. افراد مبتلا به سادیم ستمگرانه؛ بسیار عصبانی بوده و دیگران را تهدید و اذیت می کنند. همچنین آنها از خشونت خود برای رسیدن به اهداف خود و ترساندن دیگران استفاده می کنند.
افراد مبتلا به سادیسم ستمگرانه؛ برعکس سادیسم انفجاری، افراد مورد آزار را خودشان بر می گزینند، تا احساس ترس را در طرف مقابل ایجاد نمایند. همچنین، این گونه اشخاص دارای اعتماد به نفس پایینی هستند که سعی می کنند این ویژگی خود را از دید دیگران مخفی نگه دارند.

مطالعه بیشتر: تشخیص، علائم و درمان اختلال صدا بیزاری یا میسوفونیا (Misophonia).

سادیسم اجباری

معمولا افراد مبتلا به سادیسم اجباری؛ دارای مراتب بالای اجتماعی هستند که دیگران را مجبور به اطاعت از خود و قوانین میکنند. در واقع، آنها به واسطه قانون، اطرافیان را وادار به اطاعت می کنند و از اذیت شدن دیگری لذت می برند.
همچنین اگر فرد مقابل از قوانین اطاعت نکنند، بالاترین و بدترین مجازات را برای او تعیین می کنند. در صورتیکه مقام و مرتبه این افراد بیشتر شود، به همان میزان مجازات بیشتری را نسبت به دیگران انجام می دهند. در نهایت این رفتارها مرتبا تکرار شده و تبدیل به عادت در آنها می شود.

درمان اختلال شخصیت سادیسم

برای درمان اختلال شخصیت سادیسم به روانپزشک متخصص مراجعه کنید. معمولا روان درمانگر، روش های زیر را برای درمان سادیسم یا دگرآزاری توصیه می کند:

  • مشاوره و روان درمانی: با وجود انواع مختلف سادیسم، میتوان با انجام چندین جلسه مشاوره و روان درمانی با فرد مبتلا، بسیاری از علائم و نشانه های این نوع اختلال را از بین ببرید.
  • دارو درمانی برای درمان اختلال شخصیت سادیسم: برخی داروهای آرام بخش برای درمان انواعی از اختلالات سادیسم و از بین بردن میل به خودکشی، خشونت های بی مورد، اضطراب و عصبانیت و افسردگی وجود دارند که توسط روانپزشک باید تجویز شوند.

نوشته های مشابه

‫29 نظرها

  1. سلام روزتون بخیر سوالم این بود که ریشه اصلی سادیسم از کجا هستش و چطور افراد به سادیسم مبتلا میشن؟

    1. دوست عزيز،
      سادیسم یا تمایل به آزار رسانی به عنوان اختلال شخصیتی نام برده میشه. علاقه به آزار رساندن دیگران به صورت جسمی، روانی و جنسی، طوری که این آزار رساندن موجب لذت و آرامش فرد آزاررسان ميشه .این افراد از تحقیر و تمسخر و آزار روحی یا جسمی و جنسی افراد به خصوص در حضور دیگران لذت زیادی می‌برند و گاهی رفتارهای پرخاشگرانه یا جنایتکارانه از خود بروز میدن.عوامل ايجاد آن يا آسيب اجتماعي يا مورد سوء استفاده قرار گرفتن و يا ژنتيك و خانواده ميتواند باشد.و در اين خصوص البته هنوزاطلاعات علمي كامل نيست .بطور كلي اين بيماري نه تنها خود بيمار را دچار مشكل ميكند اقوام و اطرافيان بيمار هم دچار مشكلات زياد مي كند.اميدوارم اين توضيحات بتونه كمكتون كنه.

  2. با کسایی که مشکل سادیسم رو دارن چطور باید رفتار کرد و اینکه میتونیم بهشون کمک کنیم بهبود پیدا کنن؟

  3. برای سادیسم عوامل ژنتیکی هم تاثیر گزار هستن ولی کاش راهی بود که بشه زود تشخیص داد

  4. سادیسم ها رو مطالعه کردم مرسی ازتون که وقت گزاشتین و نوشتید فرق بینشون چیه کدوم نوعش زودتر قابل درمانه

  5. مرسی از شما خانوم دکتر من ازتون مشاوره گرفتم و خیلی راضی بودم

  6. چگونگی رفتار با افراد سادیسم به چه صورت هستش و از کجا میفهمیم شخص سادیسم داره؟

    1. رضای عزیز سلام
      رفتار با افراد سادیسم باید با دقت و آگاهی انجام شود. در زیر توصیه‌هایی را برای رفتار با افراد سادیسم آورده‌ام:

      حفظ مرزها و مراقبت از خود: اگر با شخصی که مشکوک به سادیسم است در تعامل هستید، باید حدود خود را روشن کنید و مرزهای خود را حفظ کنید. اجازه ندهید افراد سادیستی به شما درد و رنج تحمیل کنند یا شما را به نحوی خشونت آمیز مورد استفاده قرار دهند.

      ارتباط با حدود و قوانین: تأکید بر رعایت قوانین و حدود اجتماعی مهم است. در تعامل با افراد سادیستی، از ایجاد مرزها و معیارهای واضح و مشخص استفاده کنید.

      برقراری ارتباط با حس مسئولیت: در تعامل با افراد سادیستی ضروری است. اگر شما یا دیگران در معرض خطری هستید یا شما یا دیگران تحت تأثیر ضربه‌های روانی یا جسمی قرار می‌گیرید، لازم است اقدامات لازم را برای حفظ امنیت و سلامت خود و دیگران انجام دهید.

      توجه به حقوق خود: توجه به حقوق خود بسیار مهم است. شما حق دارید در مقابل هرگونه سوءاستفاده، آزار و اذیت مقاومت کنید و برای حفظ حقوق خود اقدام کنید.
      دراین زمینه باید به روان پزشک مراجعه بفرمایید

  7. روزخوش برای درمان اختلال شخصیت میخواستم از خود شما مشاوره بگیرم خواستم بدونم نحوه ارتباط گرفتن به چه شکله؟

  8. افرادی که سادیسم دارن کلا ادم عصبانی میشن یا فقط در مواقعی که سر به سرشون بزاریم دچار حالت عصبی میشن؟

    1. الهه عزیز سلام
      می توان گفت که داشتن سادیسم به طور کلی مستلزم داشتن حالت عصبی نیست. سادیسم به تمایل به تحمیل درد و رنج به دیگران و لذت بردن از آنها اشاره دارد. اما وضعیت عصبی یا حالت عصبی یک فرد بیشتر به عوامل دیگری که ممکن است در زندگی و تجربه‌های آن نقش داشته باشد، بستگی دارد.

  9. سلام من مطالبتون رو مطالعه کردم افرادی که دچار سادیسم انفجاری هستن باید دارو مصرف کنن؟

    1. معین عزیز سلام
      اعتدال در هر چیزی ضروری است وقتی از حد گذرد دیگه نمیشه براحتی جلوشو گرفت پس باید اقدامات لازم انجام بشه مثل دارو

  10. افراد مبتلا باید داروهای که میل به خودکشی رو از بین میبرن هم تجویز بشه؟ چون من مشاهده کردم این افراد خیلی به خودکشی فک میکنن

  11. سلام یکی از افراد نزدیک ما دچار سادیسم ستمگرانه هست و خوب خیلی بقیه اذیت میکنه چطور متقاعدش کنیم به روانشناس مراجعه کنه

    1. مهدی عزیز سلام
      دوست خوبم نیاز به متقاعد کردن او نیست شما باید مرافب خودتون باشید

  12. رئیس شرکت ما واقعا سادیسم اجباری داره و خیلی داره ظلم میکنه به افراد زیر دستش چه برخوردی باید با این فرد بشه و بهش فهموند که واقعا بیماره

    1. سارای عزیز سلام
      خیلی موضوع جالبیه .دوست داری بیشتر در مورد رفتارهای ایشون توضیح بدی ؟

  13. سلام ممنون که به طور خلاصه انواع سادیسم رو توضیح دادین خیلی به درد من خورد ممنونم ازتون

  14. سلام داروهای که مربوط به سادیسم هست رو حتما باید دکتر تجویز کنه یا افراد میتونن خودشون بدون تجویز مصرف کنن

    1. امیرحسین عزیز سلام
      به هیچ وجه بدون نظر روان پزشک دارو نباید مصرف شود

  15. خسته نباشید افرادی که سادیسم دارن دچار ترس های مکرر هم میشن؟

    1. نیمای عزیز سلام
      افرادی که سادیسم (Sadism) دارند، به معنای لغوی، لذت می‌برند از تحمیل درد و رنج به دیگران. این تمایل می‌تواند نشانه اختلال جنسیتی مزمن و عمده‌تری به نام اختلال سادومازوخیزمی جنسی (Sadomasochistic Sexual Disorder) باشد. در این اختلال، افراد لذت می‌برند از ایجاد درد، رنج و یا زیان در طرف مقابل خود یا خودشان.

      اما ترس‌ها و اختلالات اضطرابی مانند ترس‌های مکرر، که به صورت عمومی توصیف می‌شوند، با سادیسم به طور مستقیم ارتباط ندارند. ترس‌ها می‌توانند متنوع باشند و ممکن است بر اساس عوامل مختلفی مانند تجربیات قبلی، وراثت، محیط زندگی و فردیت هر فرد متفاوت باشند.

      بنابراین، به طور کلی نمی‌توان گفت که افرادی که سادیسم دارند به طور ضروری بیشتر دچار ترس‌ها و اختلالات اضطرابی می‌شوند. هر دو وضعیت می‌توانند در فردی همزمان وجود داشته باشند، اما همبستگی مستقیم بین آنها وجود ندارد.

  16. سلام کسایی که دچار سادیسم احساسی هستن که علائم های دارن و ایا علائمش با دیگر دسته بندی های سادیسم فرق داره

    1. مهرشاد عزیز سلام
      سادیسم احساسی (Emotional Sadism) یکی از انواع سادیسمه که در آن فرد لذت و رضایت را از تسبیب درد و رنج به دیگران، به خصوص در بعد عاطفی و روانی، می‌بره. علائم سادیسم احساسی ممکنه شامل موارد زیر باشد:

      لذت و رضایت از آسیب رساندن به دیگران: فردی که دچار سادیسم احساسی است، لذت و رضایت را از آسیب رساندن به دیگران، به ویژه در حوزه‌های عاطفی و روانی، تجربه می‌کند. ممکن است بازی‌های روانی، آزار عاطفی، شکنجه عقلی و حرف‌های تحقیرآمیز را به دیگران تحمیل کند.

      نشانه‌های کنترل بیش‌از‌حد: فرد سادیست احساسی ممکن است نشانه‌های کنترل بیش‌از‌حد بر دیگران داشته باشد. او ممکن است بخواهد از طریق تسلط بر عواطف و روان دیگران، آنها را کنترل کند و بر آنها تسلط پیدا کند.

      نبود توانمندی در همدلی و احساسات معمولی: فردی که دچار سادیسم احساسی است، معمولاً نبود توانمندی در همدلی و درک صحیح از احساسات دیگران دارد. او ممکن است احساسات دیگران را نادیده بگیرد یا باعث آزار و اذیت شدید آنها شود.

      نوع دیگر سادیسم معمولاً با سادیسم جسمی (Physical Sadism) مقایسه می‌شود. در سادیسم جسمی، فرد لذت و رضایت را از تسبیب درد و رنج به دیگران از طریق ضرب و شکنجه جسمی تجربه می‌کند.

  17. درود بر شما خانم دکتر گرامی.
    میخواستم بدونم سادیسم میتونه در گذر زمان تشدید بشه ؟
    من برخی گونه های اختلال شخصیت سادیسمی(دگر آزاری) رو خوندم به این نتیجه رسیدم ممکنه «سادیسم استبدادی» دارم و فکر کنم خفیف باشه راستش من چند ساله خودم حس کردم از درد و رنج دیگران احساس خوشی و هیجان میکنم و برخی مواقع خودم ناراحت میشدم البته خیلی افراطی نبود و لحظه ای لذت میبردم و هیجان زده میشدم.
    الان دو ماه هست که ۱۸ ساله شدم….
    دید شما چیه به این قضیه؟
    سپاسگزار میشم پاسخ بدید.

    1. دوست خوبم ابوالفضل سلام
      بله، سادیسم می‌تواند در گذر زمان تشدید شود. سادیسم نوعی اختلال شخصیت است که با لذت بردن از درد و رنج دیگران مشخص می‌شود. شدت و بروز این اختلال می‌تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار بگیرد، از جمله:

      تجارب زندگی: حوادث و تجربیات منفی می‌توانند به تشدید رفتارهای سادیستی کمک کنند.
      شرایط محیطی: زندگی در محیط‌های خشونت‌آمیز یا استرس‌زا می‌تواند این گرایشات را تقویت کند.
      عدم درمان: در صورت عدم مراجعه به متخصصین روانشناسی و درمان، علائم سادیسم ممکن است شدیدتر شوند.
      تقویت رفتار: اگر فردی به طور مکرر از طریق رفتارهای سادیستی به خواسته‌هایش برسد، این رفتارها تقویت می‌شوند و احتمال تکرار آنها افزایش می‌یابد.
      درمان‌های مختلفی برای کنترل و کاهش رفتارهای سادیستی وجود دارد که شامل روان‌درمانی، دارودرمانی و مشاوره تخصصی است. خوشحال میشم باز هم سوالی داشتی بپرسی و امیدوارم توانسته باشم پاسخ سوالت را کامل بدم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا