سادیسم چیست؟ با اختلال شخصیت سادیسم یا دگرآزاری و ویژگی های آن آشنا شوید
فهرست مطالب
سادیسم، برای اولین بار توسط یک روانشناس به عنوان یک اختلال شخصیت شناسایی شده است. سادیسم یا دگرآزاری؛ را میتوان در زمینه ها و شدت های مختلف مشاهده کرد، یعنی افراد مبتلا به سادیسم را میتوان در درجات مختلف تقسیم کرد.
سادیسم یا دگرآزاری؛ یک ویژگی شخصیتی است که در آن فرد از زیر پا گذاشتن تمامیت جسمی یا روانی موجود زنده دیگری به عنوان مثال با ایجاد درد بر آنها، احساس لذت میکند. اگر سادیسم به وضوح بیان شود، میتواند نشان دهنده یک اختلال شخصیت باشد. اگر می خواهید با اختلال شخصیت سادیسم و انواع آن بیشتر آشنا شوید در ادامه این مطلب از سری مطالب آموزشی بیماری ها و اختلالات روانی از مرکز مشاوره دکتر قیومی همراه ما باشید.
برای مشاوره آنلاین روانشناسی با ما در تماس باشید.
اختلال شخصیت سادیسم چیست؟
سادیسم یا دگرآزاری؛ برای اشاره به فردی به کار می رود که از رنج دیگران لذت می برد. اساسا در اختلال سادیسم، احساس رضایت فرد مبتلا، میتواند به دو صورت (وقتی کسی رنج میکشد یا زمانی که شاهد رنج فرد دیگری است) اتفاق بیفتد.
سادیسم؛ یک جنبه شخصیتی است که مشخصه آن، روشی بیمارگونه برای کسب لذت میباشد، زیرا رضایت از طریق رنج دیگران اتفاق می افتد.
هرکسی که این رفتار را از خود نشان دهد، سادیسمی نامیده میشود. همچنین، کلمه سادیسم، میتواند برای اشاره به شخصی استفاده شود که با شخصیت بیش از حد پست یا ظالم همراه است.
مطالعه بیشتر: انواع افسردگی! ویژگی، علائم، درمان، پیشگیری از انواع افسردگی.
ویژگی های افراد سادیسمی چیست؟
بر اساس دانش روانشناسی، برخی از خصوصیات وجود دارد که در اکثر افراد سادیسمی مشترک است.
ویژگی ها و علائم سادیسم در افراد:
- سهولت داشتن نگرش ظالمانه و تهاجمی نسبت به سایر افراد یا حیوانات
- علاقه وسواسی به مسائل مربوط به سلاح، اعمال خشونت آمیز یا شکنجه
- لذت بردن از تسلط بر دیگران و تسلیم کردن آنها به اراده خود
- رضایت از مشاهده رنج دیگران
- تحقیر دیگران
- رفتار پرخاشگرانه و خشونت آمیز با حیوانات
مطالعه بیشتر: انواع اختلالات اضطراب (Anxiety disorders)! همه حقایق اختلال اضطراب.
علت سادیسم یا دگرآزاری چیست؟
منبع رفتارهای تهاجمی نشات گرفته از سادیسم، هنوز به طور واضح بیان نشده است. مطالعات اندکی، ارتباط سادیسم یا دگرآزاری را به عنوان دوران کودکی مختل که میتواند آزار جسمی یا عاطفی باشد، مطرح کرده اند.
یکی دیگر از دلایل سادیسم؛ می تواند تجربه شخصی یک فرد باشد. افراد با زندگی پر از استرس، تنش و اضطراب، می توانند دچار اختلال سادیسم شوند.
مطالعه بیشتر: انواع وسواس فکری (OCD)! همه حقایق مهم درمورد اختلال وسواس فکری و عملی.
انواع سادیسم
بسیاری از افراد مبتلا به سادیسم، قادر به تشخیص مشکل و اختلال خود نیستند، زیرا این اختلال شخصیتی، در انواع مختلفی وجود دارد که هر کدام علائم خاصی را از خود نشان می دهند. در اینجا انواع سادیسم را معرفی می کنیم و درباره هر یک مختصرا توضیح می دهیم:
سادیسم عدم کنترل؛ از جمله انواع اختلال شخصیت سادیسم
افراد مبتلا به سادیسم از نوع عدم کنترل؛ خیلی ضعیف می باشند و افرادی را آزار می دهند که ناتوان تر از خودشان هستند. این گونه اشخاص، معمولا ترسو بوده و موقعیت دلخواه خود را در ذهنشان تصویرسازی می کنند و با آزار دادن دیگران، در تصورات خود لذت می برند.
علاوه بر این، افراد مبتلا به سادیسم از دست دادن کنترل، پرخاشگر نیز هستند که این کار را برای مخفی کردن ترس های درونی خود انجام می دهند.
سادیسم انفجاری
اشخاص مبتلا به سادیسم انفجاری؛ از زندگی خود نا امید و ناراضی هستند. این گونه افراد بدون داشتن تسلط بر خشم خود، به صورت ناگهانی خشمگین می شوند و بعدا از رفتار خود پشیمان میشوند.
همچنین، افراد مبتلا به این نوع سادیسم، هر لحظه که احساس کنند که شخصیت آنها تحقیر شده، بدون فکر، رفتارهای تند و خشن از خود بروز می دهند و حتی ممکن است به اطرافیان خود آسیب بزنند.
مطالعه بیشتر: اختلال دزدی بیمارگونه یا کلپتومانیا (Kleptomania) چیست؟ با جنون دزدی، پیشگیری، درمان آن آشنا شوید.
سادیسم ستمگرانه
سادیسم ستمگرانه؛ شباهت زیادی به نوع انفجاری دارد. افراد مبتلا به سادیم ستمگرانه؛ بسیار عصبانی بوده و دیگران را تهدید و اذیت می کنند. همچنین آنها از خشونت خود برای رسیدن به اهداف خود و ترساندن دیگران استفاده می کنند.
افراد مبتلا به سادیسم ستمگرانه؛ برعکس سادیسم انفجاری، افراد مورد آزار را خودشان بر می گزینند، تا احساس ترس را در طرف مقابل ایجاد نمایند. همچنین، این گونه اشخاص دارای اعتماد به نفس پایینی هستند که سعی می کنند این ویژگی خود را از دید دیگران مخفی نگه دارند.
مطالعه بیشتر: تشخیص، علائم و درمان اختلال صدا بیزاری یا میسوفونیا (Misophonia).
سادیسم اجباری
معمولا افراد مبتلا به سادیسم اجباری؛ دارای مراتب بالای اجتماعی هستند که دیگران را مجبور به اطاعت از خود و قوانین میکنند. در واقع، آنها به واسطه قانون، اطرافیان را وادار به اطاعت می کنند و از اذیت شدن دیگری لذت می برند.
همچنین اگر فرد مقابل از قوانین اطاعت نکنند، بالاترین و بدترین مجازات را برای او تعیین می کنند. در صورتیکه مقام و مرتبه این افراد بیشتر شود، به همان میزان مجازات بیشتری را نسبت به دیگران انجام می دهند. در نهایت این رفتارها مرتبا تکرار شده و تبدیل به عادت در آنها می شود.
درمان اختلال شخصیت سادیسم
برای درمان اختلال شخصیت سادیسم به روانپزشک متخصص مراجعه کنید. معمولا روان درمانگر، روش های زیر را برای درمان سادیسم یا دگرآزاری توصیه می کند:
- مشاوره و روان درمانی: با وجود انواع مختلف سادیسم، میتوان با انجام چندین جلسه مشاوره و روان درمانی با فرد مبتلا، بسیاری از علائم و نشانه های این نوع اختلال را از بین ببرید.
- دارو درمانی برای درمان اختلال شخصیت سادیسم: برخی داروهای آرام بخش برای درمان انواعی از اختلالات سادیسم و از بین بردن میل به خودکشی، خشونت های بی مورد، اضطراب و عصبانیت و افسردگی وجود دارند که توسط روانپزشک باید تجویز شوند.
سلام روزتون بخیر سوالم این بود که ریشه اصلی سادیسم از کجا هستش و چطور افراد به سادیسم مبتلا میشن؟
دوست عزيز،
سادیسم یا تمایل به آزار رسانی به عنوان اختلال شخصیتی نام برده میشه. علاقه به آزار رساندن دیگران به صورت جسمی، روانی و جنسی، طوری که این آزار رساندن موجب لذت و آرامش فرد آزاررسان ميشه .این افراد از تحقیر و تمسخر و آزار روحی یا جسمی و جنسی افراد به خصوص در حضور دیگران لذت زیادی میبرند و گاهی رفتارهای پرخاشگرانه یا جنایتکارانه از خود بروز میدن.عوامل ايجاد آن يا آسيب اجتماعي يا مورد سوء استفاده قرار گرفتن و يا ژنتيك و خانواده ميتواند باشد.و در اين خصوص البته هنوزاطلاعات علمي كامل نيست .بطور كلي اين بيماري نه تنها خود بيمار را دچار مشكل ميكند اقوام و اطرافيان بيمار هم دچار مشكلات زياد مي كند.اميدوارم اين توضيحات بتونه كمكتون كنه.
با کسایی که مشکل سادیسم رو دارن چطور باید رفتار کرد و اینکه میتونیم بهشون کمک کنیم بهبود پیدا کنن؟
برای سادیسم عوامل ژنتیکی هم تاثیر گزار هستن ولی کاش راهی بود که بشه زود تشخیص داد
سادیسم ها رو مطالعه کردم مرسی ازتون که وقت گزاشتین و نوشتید فرق بینشون چیه کدوم نوعش زودتر قابل درمانه
مرسی از شما خانوم دکتر من ازتون مشاوره گرفتم و خیلی راضی بودم