بیماری ها و اختلالات روانیخدمات روانشناسیمشاوره ازدواجمشاوره فردی

سلامت روان چیست؟ فاکتور های سلامت روان

سلامت روان که به آن بهداشت روان نیز گفته می شود به معنای سلامت روانشناختی و یا هیجانی است. به این صورت که شخص بتواند از تفکر و توانایی های خود درون جامعه استفاده کند. تا از این طریق نیاز های روزمره خود را برطرف نموده و به زندگی عادی خود ادامه بدهد.

از نیاز های اولیه که برای بهداشت روان وجود دارد، جلوگیری از پیدایش بیماری های روانی و سلامت محیط روانی است. در واقع شخصی که بتواند با فشارهای روزمره زندگی روبه‌رو شود و بر آن ها غلبه کند و یک زندگی مستقل داشته باشد را می توان به عنوان یک شخص که دارای سلامت روان است معرفی نمود.

اگر شما جز افرادی هستید که قصد دارید با سلامت و یا بهداشت روان آشنا شوید و معیارهای آن را بشناسید. یا قصد دارید بدانید که بروز چه علائمی نشان دهنده این موضوع است که سلامت روانی شما به خطر افتاده است. این مقاله را تا پایان با همراهی کنید.

سلامت روان چیست؟

تعریف مناسبی که می توان برای بهداشت روان داشت، حالتی از رفاه است که در آن هر شخص می تواند به خوبی درک درستی از استعداد های بالقوه خود داشته باشد.

چنین اشخاصی همان گونه که در ابتدای مقاله گفتیم با استرس ها و تنش های زندگی روزانه خود کنار آماده و برای جامعه خود مفید و ثمر بخش هستند. در واقع بهداشت روان شامل بهزیستی اجتماعی، عاطفی و روانی است.

این موارد بر روی عملکرد، تفکر، احساسات، ارتباطات شخص با افراد دیگر نیز تاثیر بسیاری می گذارد. سلامت روان در واقع چیزی گسترده‌تر از نداشتن یک بیماری و یا مشکل روانی است. که بر روی کمیت و کیفیت زندگی تاثیر گذار است.

 

مشکلات روانی

 

نشانه های مشکلات روانی

بهداشت روان جایگاه ویژه‌ای درون زندگی ما دارد. از این رو دانستن مواردی که نشان دهنده به خطر افتادن این سلامت است بسیار مهم و حیاتی است. برخی از این علائم عبارت‌ هستند از:

۱.احساس نگرانی و اضطراب داشتن

همه ما در برخورد با برخی از مسائل دچار استرس و نگرانی می شویم ولی این استرس و نگرانی زمانی نگران کننده است که تداوم یابد و بر روی سایر جنبه های زندگی ما تاثیر منفی بگذارد. سایر نشانه های اضطراب و استرس شامل: تپش قلب، سر درد، اسهال و… می شود.

۲. احساس افسردگی داشتن

اگر نسبت به چیز هایی که قبلا به آن ها علاقه داشتید بی تمایل شده‌اید و یا از دوستان و آشنایان خود دوری می کنید.‌ و این احساس گذرا نبوده و مدت زمان زیادی به این احساس دچار هستید. یا مدام احساس پوچی می کنید. دلتان می خواهد گریه کنید ممکن است که شما به بیماری افسردگی دچار شده باشید. که از نشانه های به خطر افتادن سلامت روان شما است.

۳‌. ایجاد اختلال درون خواب

ما به صورت معمولی درون یک شبانه روز بین ۷ تا ۹ ساعت نیاز به خواب مفید داریم. تغییرات مداوم درون الگو خواب مانند بی خوابی یا کم خوابی می تواند نشان دهنده بیماری اختلالات روانی باشد.

۴. تغییرات ناگهانی در خلق و خو

هر شخص خلق و خو مختص به خود را دارد ولی ایجاد تغییرات ناگهانی درون خلق و خو مانند: عصبانیت های ناگهانی، خشم زیاد و… می تواند از دیگر علائم مشکلات درون سلامت روان باشد.

۵. مصرف مواد مخدر

استفاده بیش از اندازه از مواد مخدر و یا نوشیدنی های الکل دار نیز می تواند از گزینه های به خطر افتادن سلامت روانی افراد باشد.

۶. احساس بی ارزش بودن

داشتن افکار منفی مانند: من فرد بی ارزشی هستم، تمام مشکلات تقصیر من است، من دائم شکست می خورم و … از جمله افکاری هستند که نشان دهنده وجود یک بیماری روانی مانند افسردگی را از درون فرد خبر می دهند. در موارد شدید‌تر مشاهده شده که فرد به صورت مدام خود را مقصر دانسته و حتی ممکن است که اقدام به خود کشی کند. در این مورد حتما باید به شخص کمک شود.

۷. ایجاد تغییرات درون رفتار

وجود یک اختلال در سلامت روان ممکن است سبب بروز مشکلاتی همچون ایجاد تغییرات درون رفتار و یا احساسات فرد شود.

۸. ایجاد تغییرات درون وزن

کاهش و یا افزایش ناگهانی وزن درون افراد می تواند نشان دهنده ایجاد یک اختلال درون سلامت روانی فرد باشد. اختلالی همچون افسردگی و یا اضطراب هایی شدید که در اثر بروز یک حادثه رخ می دهند.

۹. گوشه گیری

همه ما در برخی موارد احتیاج به تنهایی و یا گوشه گیری داریم. اما اگر این تمایل به تنهایی و گوشه گیری از زندگی زیاد باشد می تواند نشان دهنده بروز یک مشکل در سلامت روان باشد. عدم تمایل فرد در حضور در اجتماع به ما این هشدار را می دهد که فرد به کمک‌ احتیاج دارد.

 

 

فاکتور های سلامت روان

در این قسمت شیش فاکتور مهم که به شما در سلامت روح و روان کمک بسیاری می کند را معرفی می کنیم.

۱.خواب کافی

ممکن است تا کنون به اهمیت خواب در بهداشت روان توجه زیادی نکرده باشید. و فکر کنید که خواب یک عمل طبیعی درون بدن ما است که لازم نیست زیاد به آن توجه کنیم.

اما در واقع باید بگوییم که خواب یک فاکتور بسیار مهم در سلامت روح و روان به حساب می آید. نداشتن یک خواب خوب و کافی بر روی تمامی فرآیند های مغزی ما تاثیر می گذارد. که در صورت عدم توجه به آن در طولانی مدت می تواند سبب افزایش خستگی، کاهش تمرکز، افسردگی و در موارد شدید‌تر سبب میل به خودکشی درون فرد شود.

۲.تغذیه مناسب و سالم

داشتن یک تغذیه سالم و مفید که سبب دریافت انرژی و کالری کافی برای بدن شود. ارتباط مستقیمی با سلامت روان دارد. شاید شما هم این مسئله را تجربه کرده باشید که اگر ساعت های طولانی گرسنه بمانید، عصبی و پرخاشگر می شوید.

حال به این مسئله در بعد بزرگتری نگاه کنید. اگر در طول زندگی ویتامین و مواد غذایی کافی به بدن ما نرسد، این مسئله می تواند به سلامت روانی ما آسیب جدی وارد کند.

۳.روابط عاطفی

بسیاری از افراد بدون آن که متوجه باشند درون روابط احساسی نادرست و مخرب زندگی می کنند. فرقی نمی کند که شما سال ها است که ازدواج کرده‌اید و یا تازه وارد یک جریان عاطفی شده‌اید‌.

مهم این موضوع است که آیا رابطه‌ای که دارید درست است و یا سبب آسیب به روح و روان شما می شود؟. توجه داشته باشید که نوع رابطه عاطفی و افرادی که به آن ها نزدیک می شوید بر روی سلامت روان شما تاثیر بسیاری می گذارند.

اختلالات روانی بسیاری ریشه در روابط عاطفی نادرستی است که ما داریم. از این رو به خاطر سلامت روح و روان خودتان هم که شده قبل از ورود به یک رابطه تمام جوانب را بسنجید.

۴.ارتباط

گاهی کمبود ارتباط نیز می تواند به بهداشت روان ما آسیب وارد کند. اگر در محیط خانواده و یا دوستان خود روابط کافی و رضایت بخشی ندارید در دراز مدت دچار افسردگی می شوید.

ما انسان ها موجودات اجتماعی هستیم و داشتن ارتباط و روابط اجتماعی می تواند در دراز مدت انرژی ما را برای انجام کارهای روزمره افزایش بدهد.

۵. تحرک

ورزش کردن و تحرک داشتن سبب افزایش سلامت و بهداشت روان می شود. همان گونه که از قدیم می گویند: 《عقل سالم در بدن سالم است.》

طرز صحیح تنفس کردن، انجام ورزش های هوازی، انجام یوگا، رقص، پیاده روی و هر برنامه ورزشی دیگر را اگر درون زندگی خود بگنجانیم به سلامت روان ما کمک بسیاری می کند.

سخن پایانی

سلامت روان به این معنا است که فرد بتواند از توانایی و استعداد های خود درون جامعه استفاده کند. و از این طریق بتواند نیازهای روزانه خود را تامین کند.  در واقع هدف بهداشت روان رسیدن به آرامش و رضایت باطنی است.

موارد بسیاری نیز وجود دارد که به فرد به رسیدن به آرامش و سلامت روانی کمک بسیاری می کند. مواردی همچون:

  • برقراری ارتباط سالم با دیگران
  • ورزش کردن
  • غذای مناسب
  • خواب کافی روابط عاطفی درست
  • و….

نوشته های مشابه

‫2 نظرها

  1. خانم دکتر سلام میشه با من تماس بگیرید من دارم میمیرم انقدر حساس شدم شب ها گوش هامو فشار میدم تا خوابم ببره تور قران مشگل منو حل کنین هیچی از خدا نمیخام فقط این مریضی حل بشه من فعلا ۱۸ سالم نشده جندین بار تصمیم گرفتم خودکشی کنم یا مدر و مادرم رو بکشم چون صدا بیزارم ازشون خاهش میکنم باهام تماس بگیرید اگ امکان داره نگید ک از مرکز درمان هستید چون نمیدونن ک من این مشکل رو دارم بگید از اموزشگاه و کنکور تماس میگیرید 😭😭😭😭😭😭

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا