زوج درمانی شناختی رفتاری (CBT) چیست و چه کاربردی دارد؟ با مشاوره شناختی رفتاری آشنا شوید
فهرست مطالب
بسیاری از زوجها اغلب، در رابطه عاطفی خود درگیری داشته و دوران سختی را پشت سر میگذارند. اما زمانی که این موقعیتها و شرایط باعث ایجاد ناراحتی عاطفی میشوند، افراد به دنبال حل مشکلات خود میروند. یکی از راه حلها برای حل مشکلات زناشویی، زوج درمانی با رویکرد شناختی رفتاری (CBT) میباشد. زوج درمانی شناختی رفتاری؛ به طور تجربی اثربخشی خود را نشان داده است. در این بخش از مجله روانشناسی دکتر قیومی به بررسی وضعیت فعلی زوجدرمانی در یک چشمانداز از ساختار زوجها بهعنوان یک نهاد اجتماعی و رابطه زوجی میپردازیم و نشانه هایی را در مورد مسیرهایی که در آینده نزدیک، باعث پیشرفت میشود را ارائه میدهیم.
برای مشاوره آنلاین و مشاوره ازدواج با کارشناسان ما در مرکز مشاوره روانشناسی دکتر قیومی (drghaumi.com) در تماس باشید.
زوج درمانی شناختی رفتاری (CBT) چیست؟
اگر به تازگی متوجه شده اید که رابطه شما با شریک عاطفیتان، دوران سختی را پشت سر میگذارد، حتما راهکار زوج درمانی (چه به صورت پیشگیرانه و چه در زمان بحران) را در نظر بگیرید. این روش زوج درمانی، یکی از روش های رایج در مشاوره ازدواج است.
هنگامیکه ناراحتی، عصبانیت یا غم و اندوه، از حوزه زن و شوهر فراتر میرود و بر وضعیت جسمانی، افکار و عواطف هر یک از آنها تأثیر میگذارد، بسیاری از افراد دچار افسردگی یا اضطراب میشوند که در نتیجه تضاد و اختلافات زناشویی را بیشتر میکند. همچنین این اختلافات بر تمرکز افراد، روابط با افراد دیگر، خستگی عمومی و عملکرد کاری یا تحصیلی آنها نیز تأثیر میگذارد. (بیشتر بدانید: انواع اختلالات اضطراب (Anxiety disorders))
به همین دلیل است که بسیاری از زوجها در این زمان، آخرین فرصت را به یکدیگر میدهند تا یک بار برای همیشه مشکلات خود را حل کنند.
در این زمینه، زوج درمانی شناختی رفتاری (CBT)، یک راهبرد درمانی مؤثر و کارآمد است که نتایج خوبی برای زوجین دارد. زیرا تکنیکهای توسعهیافته برای پرداختن به آسیبشناسی روانی فردی مانند افسردگی و اضطراب را در بر میگیرد و آنها را در راهبردهای مقابلهای به کار میگیرد. به علاوه زوج درمانی شناختی رفتاری به شدت روی افکار، احساسات و رفتار افراد کار میکند.
مطالعه بیشتر: زوج درمانی چیست؟ همه چیز در مورد زوج درمانی (Couples therapy).
جلسات زوج درمانی شناختی رفتاری چگونه است؟
در جلسات زوجدرمانی، درمانگر زن و شوهر را راهنمایی میکند تا تمرینهایی را انجام دهند تا به تعارضات پنهان و آشکار آنها در یک زمینه محفوظ بپردازد. در هر جلسه درمان برای کاهش تعاملات منفی و افزایش تعاملات مثبت و شناخت موقعیتهایی که ایجاد تعارض میکنند و از طریق کنترل افکار و رفتارها از دعوا اجتناب میشود.
همچنین این تکنیک مشاوره خانواده و روابط عاطفی، به دنبال ایجاد الگوها و راههای ارتباطی جدید بین زوجین، کنار گذاشتن پیامهای مخرب و اولویت دادن به مسائلی که آینده زوجین را میسازد و به حداقل رساندن دعوا و تعارضات میباشد.
مطالعه بیشتر: تکنیک زوج درمانی گاتمن (GOTTMAN) چیست؟.
جلسات زوج درمانی شناختی رفتاری (CBT) به طور کلی به شرح زیر است:
- جلسه ارزشیابی (جلسات انفرادی و زوجی)
- آموزش رفتاری شناختی در رفتار متقابل
- آموزش شناختی رفتاری در ارتباطات
- آموزش شناختی رفتاری در مذاکره
- آموزش شناختی رفتاری در حل تعارض
- جلسه پایانی و ترخیص
بیشتر بدانید: جدیدترین انواع تکنیک زوج درمانی! با مهمترین روش زوج درمانی آشنا شوید.
تعداد جلسات زوج درمانی شناختی رفتاری
به طور کلی، زوج درمانی با رویکرد شناختی رفتاری (CBT)؛ تقریباً 12 تا 16 جلسه طول میکشد و میزان اثربخشی و موفقیت بالایی نیز دارد. در هر جلسه درمان به استراتژی شناختی رفتاری پرداخته میشود و وظایف در طول هفته، تمرین و به انجام میرسد. بنابراین، اگر در حال گذر از یک بحران رابطه هستید، اگر فکر میکنید که هیچ چیز دیگر راه حلی ندارد، اما میخواهید رابطه را بازیابی کنید، شاید وقت آن رسیده که با مراجعه به یک درمانگر یا روانشناس، مشاوره شوید.
مطالعه بیشتر: انواع اختلالات خلقی (mood disorder)، علائم، راهکارها، روش های درمان و پیشگیری اختلال خلقی.
زوج درمانی شناختی رفتاری برای چه کسانی خوب است؟
زوج درمانی شناختی رفتاری برای چه کسانی مناسب است؟ معمولاً زوجین و یا افراد برای رفع مشکلات زیر به روش زوج درمانی شناختی رفتاری (CBT) روی می آورند.
- خیانت
- حسادت
- فقدان صمیمیت عاطفی
- مشکلات ارتباطی
- بی اعتمادی
- مسابقه بین زوجین
- اختلال در عملکرد جنسی
- تفاوت در نحوه طرح اهداف شخصی و مشترک خود
- تمایل به جدایی و طلاق
مطالعه بیشتر: ازدواج با فرزندان طلاق! ازدواج با دختر یا پسری که فرزند طلاق است! خوب یا بد! راهکارها، مشکلات و فواید.
فواید زوج درمانی CBT چیست؟
همانطور که در بالا گفتیم، زوج درمانی راهی برای حل تعارضات و ناامنیهاییست که به رابطه بین دو نفر آسیب میرساند. زوج درمانی شناختی رفتاری (CBT) برای پرداختن به مسائلی که باعث ایجاد اصطکاک در زوجین شده است، فواید متعددی دارد:
- بهبود ارتباطات: یکی از اهداف اصلی زوج درمانی، ارائه ابزاریا مهارتهایی برای گفتن مطالب، بدون قصد آزار و اذیت است.
- مقابله با بحرانها: همه زوجین با بحرانهایی روبرو میشوند. بحرانها نشانه چیزهایی هستند که نادیده گرفته شده و یا رها شده اند. زوج درمانی شناختی رفتاری به دنبال حل تعارضات فعلی یا آتی خواهد بود.
- غلبه بر مشکلات در روابط صمیمانه: در مورد مسائل خصوصی بین زن و شوهر مانند عدم صمیمیت جنسی صحبت میشود. در زوج درمانی میتوان از ریشه های عدم ارتباط و افزایش پیوند بین دو نفر صحبت کرد.
- غلبه بر خیانت: یکی از بزرگترین دلایل مشاوره و زوج درمانی شناختی رفتاری، غلبه بر خیانت است. برای ایجاد روابط سالم و پایدار زوجین، اعتماد و وفاداری بین دو نفر مهم میباشد.
- به فرافکنی در آینده کمک میکند: درمان شناختی رفتاری به افراد می آموزد که به حرف یکدیگر گوش دهند، احساس همدلی کنند و با پروژه های مشترکی که آنها را گرد هم آورده است، ارتباط برقرار کنند.
- تعادل تفاوتهای فردی را در رابطه ارتقا میدهد.
- تقسیم متوازن مسئولیتها در رابطه را تسهیل میکند.
- درک بین همسران را در مورد نیازهای فردی آنها فراهم میکند.
- کیفیت کلی رابطه را بهبود میبخشد.
سلام شبتون بخیر من هربار که با همسرم بحث و دعوا دارم دچار اضطراب و استرس میشم و اصلا این حال خودمو دوست ندارم چطور حلش کنم؟
محدثه عزيز،
دوست خوبم،بحث و اختلاف عقيده و فكر طبيعي اس ولي وقتي شدت پيدا كنه غيرطبيعي ميشه و تبديل به اضطراب و ناايمني و استرس ميشه .دلايل استرس بطور كامل بايد بررسي شود و اينكه اخلافات در چه مواردي است و چرا زوجين به تفاهم لازم نرسيدند.گاهي اين اضطرابها ريشه در گذشته دارد كه فرد اصلا متوجه آن نيست و حتي بي توجه و بي اطلاع از آن است لذا با روانكاوي و روان درماني قابل بررسي و حل مي باشد