روش های کنترل احساسات و عواطف
دنیای امروز پر از محرک های بزرگ و کوچکی است که می توانند بر روی احساسات شما تاثیر بگذارند. اما در این میان اگر شما مهارت کنترل احساسات را نداشته باشید و نتوانید عواطف و احساسات خود را کنترل کنید، به نظرتان چه اتفاقی خواهد افتاد؟
جواب این سوال کاملا مشخص است، با کوچکترین محرکی، جرقهای به عواطف و احساسات شما زده می شود و گاهی این جرقه کوچک می تواند سبب ایجاد یک آتش سوزی بزرگ شود. از این رو شناخت راههای کنترل عواطف و احساسات بسیار اهمیت دارد.
کنترل عواطف و احساسات چیست؟
کنترل احساسات به فرآیندی گفته می شود که در آن شخص توانایی های خود را برای شناختن، درک کردن و مدیریت واکنش های هیجانی خود در موقعیت های مختلف تقویت می کند. این مهارت ها شامل موارد مختلفی می شود که به آن ها می پردازیم.
البته باید به این موضوع اشاره کنیم که کنترل احساسات به این معنا نیست که شما عواطف و احساسات خود را سرکوب کنید و یا آن ها را نادیده بگیرید. بلکه به این معنا است که شما بتوانید این عواطف را در موقعیت های مختلف مدیریت و کنترل کنید.
مدیریت و کنترل عواطف احساسات به شما کمک می کند تا در موقعیت های چالش برانگیز بتوانید احساسات خود را به بهترین شکل کنترل کنید و رفتار مناسب از خود نشان بدهید. همچنین به شما کمک می کند تا در چنین موقعیت هایی استرس کمتری را تجربه کنید و یک رابطه سالمتری را با دیگران برقرار کنید.
اهمیت کنترل عواطف و احساسات
باید بگوییم بسیاری از آسیب های روحی و جسمی که در طول زندگی به افراد وارد می شود به خاطر نداشتن مهارت کنترل احساسات است. زیرا اگر شما بتوانید در مواقعی که فشارهای زیادی به شما وارد می شود، احساسات خود را کنترل کنید و از این طریق از حجم فشارهای وارد شده به خود بکاهید. حتما می توانید از بروز مشکلات روانی و جسمی زیادی برای خود جلوگیری کنید.
به این مثال توجه کنید. در یک روز کاری شما قصد گرفتن مرخصی از کارفرمای خود را دارید. اما او شخصی خودخواه است که چنین اجازهای را به شما نمی دهد. همچنین به دلیل ورود فشار کاری زیاد و این مسئله، ممکن است که شما خشمگین بشوید.
اگر در این حالت نتوانید بر روی احساسات خود کنترل داشته باشید، ممکن است در اثر عصبانیت کارهایی انجام بدهید که بعدا از انجام آن ها پشیمان شوید. از این رو بهتر است که آرامش خودتان را حفظ کنید. و سعی کنید با انجام کارهایی که در ادامه بیان می کنیم، احساسات خود را کنترل کنید.
سپس پس از رسیدن به یک آرامش نسبی اقدام به تصمیم گیری نمایید. در واقع باید بگوییم که بسیاری از تصمیم های اشتباهی که شما و یا اشخاص دیگر در طول زندگی میگیرید به دلیل عدم مهارت کنترل احساسات است. این در صورتی است که اگر شما این مهارت را داشته باشید می توانید در مواقع حساس هیجانات خود را کنترل کنید و از بروز رفتارهای نادرست جلوگیری کنید.
راهکارهای کنترل احساسات
همه افراد حتی شما می توانید قبل از این که رفتارهایی که از روی احساسات شکل می گیرد را از خود نشان بدهید، آن ها را کنترل کنید. شما با انجام تکرار و تمرین می توانید در طول زمان به این مهارت مهم دست پیدا کنید. برخی از این راهکارها و ترفندها عبارتاند از:
۱.انتخاب موقعیت
اولین قدم برای کنترل کردن احساسات، آگاهی از وضعیتی است که در آن قرار دارید. با آگاهی از موقعیت خود نیمی از مسئله شما حل می شود. سعی کنید بر روی تمام احساساتی که دارید دقت کنید. این احساسات را از یک دیگر جدا کنید و آن ها را نام گذاری نمایید. به طور مثال احساس خشم، ترس، نگرانی و….
سپس پس از شناخت موقعیت خود سعی کنید از موقعیت هایی که سبب تحریک احساسات شما می شوند دوری کنید. به طور مثال اگر هنگامی که عجله دارید، دچار استرس یا عصبانیت می شوید، سعی کنید از این موقعیت دوری کنید. به طور مثال سعی کنید کارهای خود را به زمان آخر موکول نکنید.
یا اگر افرادی را در کنار خود دارید که با رفتارهایی که انجام می دهند موجب ناراحتی و آزار شما می شوند، سعی کنید از آن ها دوری کنید.
مطالعه بیشتر: راهکارهای توسعه فردی چیست؟
۲.انجام ورزش و فعالیت های بدنی
ورزش و انجام فعالیت های بدنی تاثیر بسیار زیادی در حفظ سلامت روان و کنترل احساسات شما دارند. انجام ورزش و یا فعالیت های بدنی نه تنها برای بدن بسیار مفید هستند بلکه تاثیر بسیار زیادی بر روی سلامت روانی انسان نیز می گذارند و باعث تعادل هیجانی فرد می شوند.
به طور مثال انجام ورزش به صورت منظم می تواند به کاهش استرس کمک بسیاری کند. همچنین انجام ورزش می تواند باعث تولید هورمون اندورفین ها درون بدن انسان شود که از آن به عنوان هورمون شادی آور یاد می کنند. که می تواند سبب شادی و آرامش درون افراد شود.
همچنین انجام ورزش به صورت منظم مزایای دیگری نیز به همراه دارد. مزایایی از قبیل:
- بهبود تصویر بدنی
- بهبود خواب
- افزایش اعتماد به نفس
- افزایش تمرکز
- کاهش استرس
- تقویت روابط اجتماعی
که می تواند تاثیر بسیار زیادی بر روحیه فرد بگذارد و به فرد کمک می کند که بهتر بتواند احساسات و هیجانات خود را کنترل کند.
۳.داشتن یک دفترچه یادداشت
راهکار دیگر برای کنترل احساسات و عواطف داشتن یک دفترچه یادداشت برای نوشتن احساساتی است که در طول روز آن ها را تجربه می کنید. برای این منظور هر احساسی که در طول روز تجربه کردید و همچنین پاسخ هایی که به این احساسات می دهید را داخل دفترچه خود یادداشت کنید.
با این روش شما می توانید الگو مخرب را پیدا کنید. همچنین می توانید متوجه شوید که چه محرک هایی باعث می شوند تا شما نتوانید احساسات خود را کنترل نمایید. به خصوص اگر از این روش برای نوشتن احساسات منفی خود استفاده کنید.
زمانی که شما دچار یک احساس منفی شدید می توانید آن را داخل دفترچه خود یادداشت کنید. این کار باعث می شود که شما آرامتر شوید. در برخی موارد ممکن است که فکر کنید این کار غیر ممکن باشد. اما سعی کنید وقتی از محیط مورد نظر دور شدید، شروع به نوشتن کنید. این کار به کنترل احساسات شما کمک بسیاری می کند.
سپس وقتی آرامش خود را به دست آوردید، نوشته های خود را مرور کنید. مواردی که سبب ناراحتی شما می شوند را حذف کنید. همچنین محرک هایی که سبب ایجاد این حس درون شما شده است را شناسایی کنید. و سعی کنید یک راهکار عاقلانه برای مقابله با احساساتی که دارید بیابید.
۴.مدیتیشن
انجام مدیتیشن باعث می شود که شما به صورت عمیق بر روی یک موضوع فکر کنید. شما می توانید این فعالیت را به صورت روزانه انجام بدهید. در واقع مدیتیشن به معنای احساس کردن و مشاهده احساسات آن هم بدون قضاوت کردن است. انجام این کار باعث می شود که شما احساس بهتری داشته باشید. و از این طریق احساست خود را بدون هیچ گونه قضاوتی مورد بررسی قرار بدهید.
۵. عدم سرکوبی احساسات
سعی کنید احساسات درونی خود را سرکوب نکنید. زیرا کنترل احساسات به معنای پنهان کردن و سرکوب کردن آن ها نیست. بلکه به این معنا است که در مواقع مختلف احساسات خود را بشناسید و بتوانید به خوبی آن ها را کنترل کنید تا بهترین تصمیم را بگیرید. به خاطر داشته باشید که با سرکوب کردن احساسات، خودتان را از تجربه کردن و ابزار احساسات محروم می کنید.
۶.بخشش
ببخشید و به زندگی خود ادامه بدهید. در برخی موارد چون نمی توانید درد ها و رنج های گذشته خود را فراموش کنید و یا شخص مورد نظر را ببخشید، نمی توانید بر روی احساسات خود کنترل داشته باشید.
اگر در گذشته مشکلاتی بین شما یا دوستانتان پیش آمده است و قصد دارید رابطه خود را با آن ها ادامه بدهید، سعی کنید گذشته را فراموش کنید. از این طریق می توانید بر روی احساسات خود کنترل بیشتری داشته باشید.
۷. تکنیک تنفس آرام
تکنیک های تنفس و آرام سازی، جز ابزاهای قدرتمندی هستند که می توانند به شما در کاهش استرس و کنترل احساسات کمک بسیاری کنند. این تکنیک ها بسیار ساده هستند و تاثیر فوری بر روی روان شما دارند و می توانند سبب آرامش جسمی و روحی شما شوند.
شما با انجام این تمرین ها می توانید شاهد کاهش سطح استرس و برقراری تعادل درون زندگی خودتان باشید. باید بگوییم که این تکنیک ها در مواقع پر تنش و استرسزا جز ابزارهای مهم و موثری هستند که می توانند به بازیابی انرژی شما کمک بسیاری کنند.
۸. تفکر منطقی
تفکر منطقی داشته باشید. سعی کنید نگاه همه یا هیچ را کنار بگذارید تا بتوانید در تصمیمگیری های خود بهترین عملکرد را داشته باشید. اگر شما این تفکر را داشته باشید ممکن است که بسیاری از راه حل های مناسب را نبینید.
اگر شما در تصمیمگیری های خود آزاد باشید بهتر می توانید احساسات دیگران را درک کنید و رفتار مناسبتری را با آن ها داشته باشید. همچنین اگر بتوانید احساسات خود را درک کنید، موقعیت خود را بشناسید بهتر می توانید در مواجهه با اتفاقات گوناگون، احساسات خود را کنترل کنید و همچنین نگاه منطقیتری نسبت به موضوعات مختلف داشته باشید.
سخن پایانی
دنیای امروزه پر از محرک های مختلفی است که می تواند بر روی عواطف و احساسات شما تاثیر بسیاری بگذارد. اگر شما بتوانید عواطف و احساسات خود را کنترل کنید می توانید بهترین پاسخ را نسبت به این محرک ها داشته باشید.
شما در این مطلب آموختید که کنترل احساسات یکی از مهمترین مهارت هایی است که بر روی کیفیت زندگی شما تاثیر بسیار زیادی می گذارد. اما کنترل عواطف و احساسات نیازمند تکنیک هایی است که سعی نمودیم در این مقاله به برخی از این آن ها اشاره کنیم.
همچنین فراموش نکنید که در این راه افرادی مانند روانشناسان می توانند کمک بسیاری به شما کنند تا بتوانید موفقتر عمل کنید و بهتر به کنترل احساسات خود بپردازید.