خدمات روانشناسیمشاوره روابط عاطفیمشاوره فردی

راهکار های برقراری ارتباط موثر

از آنجایی که انسان یک موجود اجتماعی است، برقراری ارتباط با دیگران از جمله نیاز های اساسی و اولیه او به شمار می آید. اما چیزی که در این میان اهمیت بسیاری دارد، برقراری یک ارتباط موثر و سالم است. به نظر شما چگونه می توان با دیگران یک ارتباط سالم برقرار کرد؟. تکنیک های برقراری یک ارتباط سالم و موثر چیست؟

در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم و تکنیک هایی که به شما کمک می کند تا بتوانید یک ارتباط سالم داشته باشید را بیان کنیم. پس لطفا مثل همیشه ما را با همراهی خود دلگرم کنید.

ارتباط موثر چیست؟

در ابتدا قصد داریم مفهوم یک ارتباط سالم و موثر را برای شما بیان کنیم. ارتباط سالم و یا موثر به مجموعه‌ای از اعمال و رفتار های ما گفته می شود که در قالب یک پیام به دیگران منتقل می شود. حالا این پیام می تواند به صورت کلامی و یا غیر کلامی باشد. در واقع این نوع ارتباط با درگیری عواطف و احساسات فرد مقابل نیز به همراه است.

باید بگوییم که انسان ها زمانی شکوفا می شوند که بتوانند با دیگران یک ارتباط سالم و مثبت برقرار کنند. اما به نظر شما یک رابطه مثبت چگونه رابطه‌ای است؟ رابطه مثبت و موثر رابطه‌ای است که بیشتر از ناراحتی بتواند شادی را درون زندگی یک فرد ایجاد کند. و فرد نسبت به خود احساس خوب و مثبتی داشته باشد‌. و از احساسات منفی مانند: خشم و عصبانیت، گناهکاری، افسردگی و ناراحتی دور باشد.

در واقع می توان گفت که تمام روابط موثر و سالم دارای ویژگی هایی مانند: صداقت، مهربانی، اعتماد، احترام متقابل و از این قبیل موارد هستند.

تکنیک های برقراری ارتباط موثر

اگر شما برقراری یک ارتباط سالم را نوعی مهارت در نظر بگیرید، باید بگوییم که بخشی از این مهارت به صورت غریزی درون انسان وجود دارد. زیرا از گذشته تا امروز ایجاد ارتباط با دیگران همانند یافتن مسکن و خوراک برای انسان های دارای اهمیت و ارزش بوده است. زیرا این امر تضمین کننده بقای یک جامعه است.

اما باید بگوییم که بخش عمده‌ای از این نیاز را ما باید فرا بگیریم. تا بتوانیم یک ارتباط موثر و رضایت بخش‌تری را داشته باشیم. در این قسمت به معرفی تکنیک هایی می پردازیم که به ما در برقراری یک ارتباط بهتر کمک بسیاری می کنند.

 

 برقراری ارتباط موثر

 

۱.استفاده کردن از قدرت سکوت.

استفاده کردن از مهارت سکوت در مواقع خاص می تواند یک کمک فوق‌العاده‌ای به شما برای داشتن یک ارتباط سالم به شمار بیاید. البته از قدرت سکوت می توان در شرایط خاص استفاده کرد. اما در گاهی موارد این سکوت می تواند مانع بروز بسیاری از مشکلات درون یک رابطه شود.

۲.انجام دادن بررسی اولیه

قبل از شروع هر رابطه‌ای بهتر است به بررسی علت و دلیل شروع رابطه بپردازید. همچنین دلایل خوب و درستی را برای حفظ این رابطه داشته باشید. سعی کنید قبل از ایجاد هرگونه ارتباط با دیگران به سوالات ذهن خود پاسخ بدهید و هدف خود را از برقراری ارتباط مشخص کنید.

اگر پس از بررسی این موارد به نقاط روشنی برای چگونگی برقراری یک ارتباط اصولی دست پیدا نکرده‌اید، اندکی تامل کنید و به بررسی بیشتر بپردازید.

۳. شنونده خوبی باشید.

یکی دیگر از راهکارهای برقراری یک ارتباط موثر، شنونده خوب و انعطاف پذیر بودن است. باید بگوییم که گوش دادن یکی از پیچیده‌ترین قسمت های برقراری یک ارتباط است. زیرا برخی افراد نه تنها از ارتباط شنیداری خوبی برخودار نیستند بلکه برقراری یک ارتباط یک طرفه را ترجیح می دهند. یعنی ترجیح‌ می دهند که تنها متکلم وحده جمع باشند.

اما افراد ماهر در برقراری ارتباط نه تنها به کلمات گوش می دهند، بلکه با دقت به دنبال سطر های صحبت هستند تا گفت و گو ها را با عمق بیشتری درک کنند و متوجه شوند.

همچنین شما با خوب گوش دادن و شنیدن درست حرف های طرف مقابل به او احساس ارزشمند بودن را می دهید. این روش یکی بهترین روش ها در بین افراد یک تیم برای تشویق و ایجاد انگیزه برای انجام کارهای خلاقانه است.

۴.اشتیاق برای برقراری ارتباط

اشتیاق برای برقراری یک ارتباط موثر بسیار کاربردی است. اشتیاق علاوه بر این که به شما در داشتن یک ارتباط مثبت کمک می کند، می تواند به شما در بر قراری یک ارتباط قدرتمند و قوی نیز کمک بسیاری کند. به خاطر داشته باشید که افراد، بیشتر به سخنران هایی که مشتاق هستند و می توانند به احساسات خود پاسخ بدهند، پاسخی مثبت می دهند.

 ۵.صحبت هوشمندانه

یکی دیگر از تکنیک های برقراری ارتباط موثر، هوشمندانه صحبت کردن است. همان گونه که می دانید یکی از اولین ابزارهای برقراری هر ارتباطی، صحبت کردن است. همچنین ابزاری که می توانید به وسیله آن احساسات خود را بیان کنید، صحبت کردن است. از این رو قبل از شروع گفت و گوی هوشمندانه خود به کلماتی که قصد دارید آن ها را بیان کنید به خوبی فکر کنید.

برخی از افراد بر این باور هستند که استفاده از هر کلمه درون یک گفت و گو برگرفته از تفکر و روحیات یک فرد است. هیچگاه قدرت کلمات را دست کم نگیرید. و بدانید که شروع یک گفت و گو هوشمندانه می تواند پایه ایجاد روابط مثبت و مستحکم در آینده باشد.

همچنین از طرف دیگر مشاهده می‌کنید که برخی افراد روابط گسترده‌ای دارند و به راحتی با جامعه خود درحال مراوده کردن هستند. در واقع میی توانند یک ارتباط موثر برقرار کنند. اما در طرف مقابل برخی افراد حضور دارند، که برای رفع نیاز ساده خود با مشکل روبه رو هستند. این موضوع مربوط به هوش هیجانی و گفتاری فرد می شود.

زیرا این شما هستید که باید تشخیص بدهید که هر کلمه‌ای را باید در کجا استفاده کنید. به طور مثال لحن و نوع صحبت کردن شما هنگامی که در محیط کار هستید باید با جمع دوستانه‌تان متفاوت باشد.

۶. داشتن صراحت و صداقت در کلام

بسیاری از افراد با تملق و چاپلوسی و دور از هر گونه صداقت و درستی با دیگران ارتباط برقرار می کنند. ‌که این روش کاملا نادرست است و باعث انفعال رابطه می شود. زیرا بسیاری از افراد که از سوی جامعه مورد پذیرش قرار گرفته‌اند، افرادی با صداقت و راست‌گو هستند. همچنین این افراد دارای روحیه رهبری هستند و به راحتی می توانند با دیگران ارتباط برقرار کنند.

البته باید بگوییم که صراحت داشتن به معنای پررویی و یا بی ادبی در صحبت کردن نیست. بلکه به معنای ظرافت و صداقت داشتن در کلام است به گونه‌ای که به دیگران آسیب وارد نشود. همچنین سعی کنید با دیگران صداقت داشته باشید و خودتان را سانسور نکنید. به طور مثال هنگامی که دچار مشکلات شده‌اید و نیاز به کمک دارید، آن را صراحتا بیان کنید و صداقت داشته باشید.

۷. حل مسئله

یکی دیگر از راهکارهای ایجاد ارتباط موثر حل مسائل است. سعی کنید درون روابط خود هیچ مسئله‌ای را بدون پاسخ نگذارید. زیرا باقی ماندن مسائل حل نشده و پیچیده باعث بروز سوء تفاهم و اختلال درون روابط می شود‌. همچنین اگر سوء تفاهمی ایجاد شده سعی کنید آن را سریعا رفع کنید.

اگر در طی یک جلسه سوء تفاهم های ایجاد شده برطرف نشد، قرار ملاقات بعدی بگذارید و سعی کنید آن‌ را بر طرف کنید. به خاطر داشته باشید که باقی ماندن سوء تفاهم‌ در یک رابطه ممکن است حرف های صادقانه دیگر را نیز تحت شعاع قرار بدهد.

 

دوری از وسایل پرت کننده حواس

 

۸. دوری از وسایل پرت کننده حواس

در هنگام برقراری ارتباط با دیگران سعی کنید تمام تمرکز خود را بر روی چگونگی برقراری ارتباط قرار بدهید. از کار کردن با وسایلی مانند: تلفن همراه، کامپیوتر و… که تمرکز شما را برهم می زنند خودداری کنید.

برای داشتن یک ارتباط موثر سعی کنید خود را مشتاق نشان بدهید و درون بحث شرکت کنید. هنگامی که حواس شما پرت شود ممکن است انتقال دهنده این پیام به طرف مقابل باشد که شما تمایلی برای ایجاد ارتباط با او را ندارید و یا نسبت به او یا صحبت هایی که می کند بی میل هستید.

۹.کنترل احساسات

برای داشتن یک ارتباط موثر و خوب سعی کنید که احساسات و هیجانات خود را بشناسید و آن ها را کنترل کنید. زیرا اگر نتوانید احساسات خود را بشناسید نمی تواند آن‌ها را به دیگران منتقل کنید.

گاهی موارد ممکن است با بروز یک احساس نابه‌جا پیام‌ اشتباهی را به طرف مقابل خود ارسال کنید که این موضوع باعث ایجاد سوء تفاهم در طرف مقابل شده و می تواند رابط شما را دچار مشکل کند. آن هم به خاطر عدم کنترل احساسات این مشکل بروز می کند.

 

پیج اینستاگرام دکتر قیومی را دنبال کنید

 

سخن پایانی

برخلاف تصوری که اکثر افراد جامعه دارند برقراری یک ارتباط موثر امری ساده نیست. انسان ها همواره نیاز دارند که دیده شوند و یا به آن ها توجه شود. از این رو با برقراری یک ارتباط مثبت و موثر بخشی از نیاز آن ها برطرف می شود.

همچنین ارتباط مثبت و موثر یک واژه بسیار گسترده است که در آن علاوه بر کلام احساسات طرفین نیز منتقل می شود و واکنش های بسیاری را به دنبال خود دارد. راهکارهای بسیاری وجود دارد که می تواند به افراد برای داشتن یک رابطه خوب کمک بسیاری کند. که هدف از برقراری این‌ روابط تبادل اعتبار، توجه و رضایت است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا