خدمات روانشناسیمشاوره فردیمشاوره مهارت های زندگی

راهکارهای افزایش عزت نفس چیست؟

اگر درک‌ درستی از عزت نفس دارید و دوست دارید که عزت نفس بالایی داشته باشید، قطعا برای شما این سوال ایجاد می شود که راه های افزایش عزت نفس چیست؟. در زندگی لحظه های مختلفی وجود دارد که عزت نفس ما دچار نوسان می شود. ولی می توان با انجام چند راهکار ساده عزت نفس را افزایش داد و از نوسانات آن تا حد زیادی جلوگیری کرد.

طی تحقیقاتی که در سال های گذشته صورت گرفته است عزت نفس به عنوان اسکلت روانی برای هر انسانی شناخته می شود. از این رو شناخت راهکارهایی که سبب افزایش آن می شود به خصوص در بزرگسالان از محبوبیت بالایی برخودار است. بنابر این قصد داریم در این مقاله به بررسی این موضوع بپردازیم. پس لطفا مثل همیشه ما را همراهی کنید.

عزت نفس چیست؟

در تعریف عزت نفس باید بگوییم که عزت نفس یک واژه متفاوت با اعتماد به نفس است. به طور مثال اگر شما در یک کار مهارتی کسب کنید و یا به یک موفقیت دست پیدا کنید، اعتماد به نفس شما افزایش پیدا می کند‌. اما در هنگامی که شما برای خودتان ارزش قائل نباشید و این مهارت به دست آورده و یا موفقیت کسب کرده را قبول نداشته باشید، از عزت نفس پایینی برخودار هستید.

در واقع می توان گفت که اعتماد به نفس درخت عزت نفس است و بیشتر حاصل موفقیت هایی است که شما در دنیای خارج کسب می کنید. عزت نفس به معنای حس ارزشمندی است و نگرش صادقانه‌ای است که فرد نسبت خود دارد.

راهکارهای افزایش عزت نفس

هرچه که سن انسان بالا می رود تمایل و نیاز او برای افزایش این حس ارزشمند بیشتر می شود. از این رو روانشناسان همواره در تلاش هستند که با شناخت راهکارها و معرفی آن ها به افراد سبب افزایش اعتماد و عزت نفس آن ها شوند تا از این طریق به شکل گیری شخصیت آن ها کمک کنند. از این رو در ادامه قصد داریم به معرفی برخی از این راهکارها بپردازیم.

  • کسب مهارت

کسب مهارت در یک زمینه مشخص و معین یکی از راهکارهایی است که سبب افزایش اعتماد و عزت نفس شما می شود. شما برای این که بتوانید یک مهارت کسب کنید، لازم است که به صورت مداوم تلاش و تمرین کنید. شایستگی و انظباطی که از این تمرین و تلاش ها حاصل می شود به همراه احساس رضایتمندی که درون شما افزایش پیدا می کند سبب افزایش عزت نفس شما می شود.

  • پذیرفتن خود

پذیر خویشتن به این معنا است که شما همان گونه که هستید خودتان را قبول داشته باشید. و از وجود خودتان احساس شرم نکنید. به طور مثال من نسبت به شکل ظاهری، روحیه، عقاید و افکار خود احساس ناکافی و بدی ندارم و به قول معروف من با خودم در صلح به سر می‌برم.

از این رو وقتی خودتان از خودتان احساس رضایت داشته باشید. دیگر در مقابل نظرات منفی دیگران عزت نفس خود را گم نمی کنید. و از این طریق سبب افزایش عزت نفس خود می شوید.

  • انجام ورزش

با انجام ورزش شما از نظر جسمی، روحی و عاطفی احساس بهتری پیدا خواهید کرد. همچنین ورزش کردن می تواند نقش قابل توجهی در کنترل و مدیریت سلامتی شما داشته باشد. شاید به خاطر این موضوع است که ورزشکاران از عزت نفس بالایی برخودار هستند‌. به طور مثال روزی ۳۰ دقیقه پیاده روی کنید تا از این طریق علاوه بر سلامت جسمی سلامت روحی خود را نیز تقویت کنید.

 

 

  • رویارویی با مشکلات

سعی کنید که از روبه رو شدن با مشکلات نترسید و از آن ها دوری نکنید. زیرا اگر از رویارویی با مشکلاتی که می توانید آن ها را حل کنید فرار کنید، در واقع شما عزت نفس خود را تهدید کرده‌اید. یکی از راهکارهایی که می تواند سبب افزایش عزت نفس شما شود و همچنین سبب شود که شما احساس خوبی نسبت به خود داشته باشید، حل مشکلاتی است که با آن ها روبه رو هستید.

  • نوشتن اهداف

در واقع می توان گفت که ما انسان تنبل نداریم، بلکه انسان هایی داریم که بدون هدف هستند. هنگامی که به زندگی برخی انسان ها نگاه می کنیم و حتی شاید زندگی خودمان متوجه این موضوع می شویم که ما چقدر از وقت‌ خود را بیهوده از دست می دهیم. زیاد خوابیدن، بیداری های بدون برنامه، با گوشی داخل شبکه های اجتماعی چرخیدن از جمله زمان هایی هستند که ما می توانیم برای آن ها یک برنامه ریزی درست داشته باشیم.

در واقع یکی از علت های عدم رضایت و کاهش عزت نفس درون افراد همین نداشتن برنامه برای زندگی است. هنگامی که شما یک برنامه خوب و مفید برای ساعات طول روز خود داشته باشید و طبق این برنامه عمل کنید. شب در هنگام‌ خواب احساس رضایت‌مندی دارید و این احساس سبب افزایش عزت نفس شما می شود.

برای این منظور یک کاغذ و قلم بردارید و اهداف مهم خود را بر روی آن یادداشت کنید. سپس با برنامه ریزی مناسب سعی کنید تک تک به هدف های مهمی که برای خود تعیین کرده‌اید دست پیدا کنید.

  • توجه به ظاهر

یکی دیگر از روش هایی که  سبب می شود عزت نفس انسان بالا برود، توجه به خود و علاقه‌مندی هایی است که دارد. زیرا هنگامی که شما به ظاهر خودتان اهمیت بدهید احساس ارزشمند بودن می کنید. از این رو باید در برنامه روزانه خود وقتی برای خود و رسیدگی به ظاهرتان قرار بدهید.

  • پذیرش شکست

یکی از راه هایی که سبب افزایش عزت نفس درون شما می شود، پذیرش شکست است‌. زیرا شکست بخش ضروری برای یک رشد و پیشرفت است. از این رو هیچگاه نباید از شکست خوردن بترسید. همچنین هیچ‌ وقت خود را به خاطر شکست هایی که در طول زندگی خورده‌اید سرزنش نکنید. زیرا این شکست ها نشان‌دهنده تلاش شما برای رسیدن به هدف هایی است که دارید.

فراموش نکنید که همیشه می توان برای رسیدن به موفقیت از تجربه شکست های قبل استفاده کرد.

  • تفکر زیاد ممنوع

سعی کنید افکار تکراری و افکاری که شما را اذیت می کنند از داخل مغز خود متوقف کنید. زمان خود را با کار پرکنید تا وقتی برای جولان افکار منفی و یا تکراری درون ذهن شما نباشد.

کارهایی که دوست دارید را انجام بدهید و یا سعی کنید اوقات فراغت خود را با مطالعه و ورزش سپری کنید تا بتوانید از این طریق جلوی رشد افکار بیهوده را بگیرید.

  • چالش کشیدن افکار منفی

هنگامی که افکار منفی و متوقف کننده در مورد خودتان، ارزش‌هایتان و هدف هایی که دارید به سراغتان آمد. سعی کنید با یادآوری موفقیت ها و دست آوردهایی که داشتید این افکار مزاحم را به چالش بکشانید. از این طریق می توانید سبب افزایش عزت نفس خود شوید. و همچنین احساس خوب و مثبتی را نسبت به خود داشته باشید.

  • پذیرش موقعیت

موقعیتی که درون آن قرار گرفته‌اید را بپذیرید. ترس ها، واکنش ها و احساسات مثبت و منفی را از واقعیت وضعیت فعلی خودتان جدا کنید‌. و سعی کنید خودتان و توانایی هایتان را قبول داشته باشید.

به طور مثال اگر در یک پروژه دچار شکست شدید ممکن است احساس حماقت، اضطراب و نا امیدی کنید. اما اگر کمی به این موضوع دقت کنید شاید هنوز فرصت و توانایی انجام کاری را درون آن پروژه داشته باشید.

 

افراد با عزت نفس بالا

 

ویژگی افراد با عزت نفس بالا

در قسمت قبل به بررسی راهکارهایی پرداختیم که سبب افزایش عزت نفس درون افراد می شود. در این قسمت قصد  داریم ویژگی افرادی که دارای عزت نفس بالایی هستند را برای شما عزیزان بیان کنیم.

افرادی که از دیگران و از خودشان تشکر و قدردانی می کنند. مداوم در کشف لایه های وجودی خود هستند. به دنبال رشد کردن هستند و تلاش می کنند که به زندگی خودشان معنا بدهند. ‌افرادی با عزت نفس بالا هستند.

این گونه افراد اکثرا خودشان تصمیم گیرنده هستند اما در مقابل نظرات دیگران مقاومت نمی کنند و با گشاده رویی پذیرنده نظرات و پیشنهاد های افراد های صاحب نظر نیز هستند.

افرادی که دارای عزت نفس بالایی هستند می دانند که ارزش هایشان درون زندگی چیست و طبق این ارزش ها حرکت می کنند. آن ها افرادی واقع گرا هستند و سعی می کنند افراد را به سمت جنبه های مثبت زندگی هدایت کنند.

این گونه افراد برای رشد کردن چالش هایی که درون زندگی وجود دارد را می پذیرند و اگر در مسیر رشد دچار شکست شدند نا امید نمی شوند و از این شکست ها برای رسیدن به موفقیت درس می گیرند.

افراد با عزت نفس بالا یا آن هایی که در تلاش برای افزایش عزت نفس خود هستند، افراد دیگر را آن گونه که هستند می پذیرند. همچنین این افراد در مقابل انتقاد های دیگران از خود واکنش نشان نمی دهند و از این انتقاد ها با روی باز استقبال می کنند. زیرا آن ها می دانند که انتقادهای دیگران چیزی از ارزش های وجودی آن ها کم‌ نمی کند.

 

پیج اینستاگرام دکتر قیومی را دنبال کنید

 

سخن پایانی

عزت نفس به عنوان یک اسکلت روانی برای هر انسانی شناخته می شود. عزت نفس یعنی احساس عمیق ارزشمند بودن خودمان به دور از هر توانایی، مهارت و یا دست آورد هایی که داریم.

از این رو افرادی که دارای عزت نفس بالایی هستند ارزش های درونی خود را می دانند و برای یک زندگی زیبا تلاش می کنند.

راهکارهای مختلفی برای افزایش عزت نفس وجود دارد. راهکارهایی مانند: پذیرش موقعیتی که درون آن قرار داریم. توجه کردن به ظاهر، نوشتن اهداف و… که در این مقاله به بررسی برخی از این راهکارها پرداخته و آن ها را برای شما عزیزان بیان کردیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا