افکار منفی و راهکارهای درمانی آن
داشتن ذهنی که پر از افکار منفی و رهایی ناپذیر است بسیار آزار دهنده و ناراحت کننده است. این افکار می تواند به موارد مختلفی مانند: نگرانی های مالی، مشکلات خانوادگی، کار، ترس از آینده مربوط شود که با علائمی مانند: ترس، اضطراب و دلشوره بروز می کند.
کنترل این افکار سخت و دشوار است ولی باید بگوییم که امری نشدنی نیست. راهکارهای مختلفی وجود دارد که به افراد کمک می کند تا بتوانند از طریق آن ها به افکارهای منفی خود پایان بدهند و جایی آن ها را با افکاری درست و مثبت پر کنید.
طبق تحقیقاتی که در سال های اخیر صورت گرفته است، سرکوب کردن و سعی در بیرون راندن افکارهای نادرست و منفی نتیجه بخش نیست و حتی باعث می شود این افکار با قدرت بیشتری به ذهن افراد باز گردد. از این رو به نظر شما راههای خلاصی از این نوع افکار چیست؟
در ادامه قصد داریم به معرفی راهکارهایی بپردازیم که به شما در خلاصی از افکارهای منفی و نادرست کمک کرده و شما را نسبت به زندگی امیدوارتر می کنند، پس لطفا مثل همیشه ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
افکار منفی چیست؟
فکر های منفی بخشی از تفکرات و ذهنیات شما است که مانع می شود تا یک دید خوب و مثبت داشته باشید و از دیدن زیبایی ها و خوبی ها شما را منع می کند. شاید برایتان پیش آمده باشد علیرغم این که حال دیگران خوب است ولی شما حال خوبی ندارید.
از هیچ کاری لذت نمی برید و دائم در حال غر زدن و شکایت کردن هستید. نمی توانید از لحظه های زندگی خود لذت ببرید. در همه موقعیت هایی که قرار داریم حتی موقعیت هایی که یک اتفاق خوب در آن رقم خورده است، این افکار منفی است که به سراغتان می آید و نمی گذارد که احساس خوشایندی داشته باشید.
این افکار و احساسات گاهی گذرا هستند و گاهی برای مدت های طولانی درون ذهن ما جا خوش می کنند. اگر حضور این احساسات دائمی شود باید نگران شد و دنبال راهکارهای درمانی برای آن بود.
راهکارهای مقابله با افکارهای منفی
سلیگمن بر این باور است که منفی نگری و پر و بال دادن به افکارهای منفی می تواند سبب افسردگی فرد شود. همچنین از آنجایی که افکار، احساس و عواطف ما با یک دیگر ارتباط مستقیم دارند از این رو منفی نگری می تواند تاثیرات مخرب و جبران ناپذیری بر روی احساسات ما بگذارد.
با توجه به مطالب گفته شده می توان به راحتی به اهمیت درمان منفی گرایی پی برد. از این رو با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد، قصد داریم به بررسی برخی از این کارها بپردازیم.
-
نفس عمیق بکشید
بیش از اندازه به یک مسئله فکر کردن و یا پرداختن به آن یکی از بزرگترین علت های خود سرکوبی است. که ترس فلج کننده و شکست را به همراه دارد. در این مواقع بهترین کار کشیدن یک نفس عمیق و مکث کردن است. با این کار ضربان قلب شما کاهش پیدا می کند و نگاه شما خوشبینانهتر می شود.
اگر احساس می کنید توسط افکار منفی محاصره شدهاید و یا احساس خشم و اضطراب دارید، توقف کنید و یک نفس عمیق بکشید.
-
بهترین دوست خود باشید.
ما نسبت به دیگران بیشتر ایرادهای خود را می بینیم و می توان گفت که ۹۰ درصد از خودگویی های ما منفی است. بیشتر از دیگران به انتقاد از خود می پردازیم و منفی نگری بالایی نسبت به خود داریم. از این رو یکی از راهکارهای درمان منفی نگری و دوری از افکار منفی دوست داشتن خودمان است.
اگر ما بتوانیم خودمان را دوست داشته باشیم و منفی نگری را نسبت به خود کاهش بدهیم، نصف راه را برای کاهش افکارهای منفی رفتهایم.
-
حرکت به سوی مثبت اندیشی
یکی دیگر از راههایی که به ما برای رهایی از منفی نگری کمک می کند، مثبت اندیشی است. شما به جای مبارزه کردن با افکارهای نادرست و منفی بهتر است به سراغ فکر هایی بروید که مثبت هستند و سبب ایجاد یک حس و حال خوب درون شما می شوند.
به طور مثال شما می توانید با صدای بلند از تمام چیزهایی که سبب ایجاد یک حس و حال خوب درون شما می شوند، قدر دانی و تشکر کنید. برخی افراد نیز با نماز و یا دعا خواندن راهی برای بهتر کردن حال خود یافتهاند.
همچنین می توانید روز خود را با گفتن جملات انگیزشی و مثبت شروع کنید. به طور مثال امروز چه روز زیبایی است. یا چقدر من عاشق طعم چای امروز هستم. همه این موارد به بهتر شدن حال شما کمک زیادی می کند و می تواند از پر و بال گرفتن افکار منفی از درون شما جلوگیری کند.
-
از کمال گرایی دوری کنید.
به خاطر داشته باشید که همیشه همه چیز درست و خوب پیش نخواهد رفت. یا همیشه همه چیز در سرجای خودش نیست. کمال گرایی را از خود دور کنید. به خاطر داشته باشید که ممکن است در طول زندگی و یا در یک مسیر اتفاق هایی رخ بدهد که شما آن ها را پیش بینی نکردهاید.
به طور مثال اگر کاری را به تازگی شروع کردهاید باید سطح توقع از خودتان را کاهش بدهید. و افکار های منفی را از خودتان دور کنید که باید همه چیز درست و عالی پیش برود. حتی اگر بعد از یک شکست می خواهید شروع کنید لازم است به خودتان بگویید که شکست خوردن برای هرکسی پیش میآید. و گاهی این شکست لازمهای برای پیروزی و موفقیت است.
-
مدیتیشن انجام بدهید.
مدیتیشن و افکار عمیق داشتن باعث میشود که شما نگاهی از روی دلسوزی به افکار منفی داشته باشید بدون آنکه این افکار را مورد قضاوت قرار بدهید. همچنین اگر انجام مدیتیشن برای شما به یک عادت تبدیل شود می تواند کم کم فکرهای منفی را از شما دور کند.
زیرا با انجام مدیتیشن شما به یک ذهن آگاهی دست پیدا می کنید. و می توانید خودتان را از بند افکار و احساساتتان جدا کنید و آن ها را به عنوان یک ناظر بیرونی تماشا کنید.
-
افکار منفی خود را یادداشت کنید.
سعی کنید دلیل تفکرات منفی خود را یادداشت کنید. این کار می تواند به شما در پاکسازی افکارتان کمک بسیاری کند. زیرا هنگامی که شما کلمات را بر روی کاغذ یادداشت می کنید و آن ها را میبینید، درک آن ها برای شما راحتتر شده و آسانتر می توانید از آن ها عبور کنید.
-
خواب کافی داشته باشی
یکی دیگر از روش هایی که می تواند به شما برای رهایی از تفکرات منفی کمک بسیاری کند، داشتن خواب کافی و منظم است. شاید برایتان جالب باشد بدانید که داشتن یک خواب خوب و کافی می تواند تا حد زیادی توانایی فرد را در کنترل عواطف و احساسات او افزایش بدهد.
همچنین داشتن یک خواب خوب و با کیفیت می تواند هوش هیجانی فرد را افزایش بدهد. در طرف مقابل نداشتن خواب کافی و خوب می تواند سبب افزایش استرس و تنش درون فرد شود که این مشکل هجوم افکار منفی را به دنبال خود دارد.
-
پرت کردن حواس خود
وقتی سعی دارید ذهنتان را از تفکرات منفی دور کنید، بهتر است تلاش کنید که به چیزهای دیگری فکر کنید تا از این طریق حواستان از چیزهای آزار دهنده دور کنید. در واقع ذهن ما به دنبال مسائلی جدیدی است که بتواند بر روی آن تمرکز کند و خیال شما را در راحتی و آسودگی رها کند.
حواس خود را به چیزی متمرکز کنید که برای شما لذت بخش است و سبب آرامش شما می شود. البته تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد که این روش زمانی جواب گو است که شما ذهن خود را بر روی یک موضوع متمرکز کنید و از آشفتگی ذهنی بپرهیزید. زیرا ذهن بی هدف ناراحتی و غم و افکار منفی را به همراه خود دارد.
از این رو بهتر است بر روی یک موضوعی مانند: برنامه تلویزیونی، یک بازی، یک موزیک خاص و… که سبب آرامش شما می شود تمرکز کنید.
-
الگوهای منفی تفکرات خود را پیدا کنید.
الگوهای منفی فکری بسیاری وجود دارد. شما باید تلاش کنید که در موقعیت های مختلف این الگوها را شناسایی کنید و جلو تکرار دوباره آن ها را بگیریم. در این قسمت به بررسی چند الگو منفی فکری می پردازیم.
یکی از الگو های منفی تفکری داشتن نگاه سیاه و سفید است. یعنی یا موفقیت و یا شکست وجود دارد. شما سعی کنید که بر روی بهترین خودتان تمرکز کنید. اما به این معنا نیست که شما باید حتما موفق شوید. در واقع موفقیت واقعی این موضوع است که شما از نسخه قبلی خودتان یک پله بهتر شوید.
یکی دیگر از الگوهای منفی فکری که سبب ایجاد افکار منفی می شود، نتیجهگیری سریع است. افراد تمایل دارند که در مورد نظرات و یا حرف های دیگران درون ذهن خود فرضیاتی درست کنند. یا قبل از رخ دادن یک اتفاق و یا یک موضوع درباره چگونگی وقوع آن رویداد برای خود تفکرات منفی کنند.
الگو منفی فکری دیگری، این موضوع است که شخص یک تجربه ناخوشایند در گذشته داشته است و این تجربه را بر روی تمام تجربه های آینده خود تعمیم می دهد.
یکی دیگر از الگو های منفی برچسب منفی زدن است که سبب ایجاد افکارهای منفی درون ذهن فرد می شود. به طور مثال فرد می گوید: ریاضی من ضعیف است، من آدم بد شانسی هستم و…. تمام این موارد بر روی نوع تفکر شخص تاثیر مستقیم می گذارد.
پیج اینستاگرام دکتر قیومی را دنبال کنید
سخن پایانی
فکر منفی و پرداختن به آن سبب می شود که تفکرات منفی بیشتر شود و نتیجه این تفکرات غم و اندوه است. به گونهای که پس از مدتی فرد وقتی به خود میآید می بیند که زندگی او را غم و اندوه فرا گرفته است.
راهکارهای بسیاری وجود دارد که می تواند به شما در دوری از افکار منفی کمک بسیاری کند. که به برخی از این راهکارها در این مقاله پرداختیم.