افسردگی فصل پاییز چیست؟ راه های درمان و پیشگیری از افسردگی فصلی پاییز
فهرست مطالب
آیا در فصل پاییز و یا زمستان، احساس بی حالی و افسردگی می کنید!؟ در مورد افسردگی فصل پاییز چه میدانید؟! بسیاری از مردم به هوای سرد، مرطوب و ابری با نوسانات خلقی و خستگی مفرط، واکنش نشان میدهند. اگر این علائم برای چند هفته در شما ادامه یابد، شما با یک اختلال عاطفی فصلی (SAD) روبرو هستیم.
این خلق و خوی افسردگی با نام های «افسردگی پاییزی» یا «اختلال فصلی» نیز شناخته میشود. اما چگونه افسردگی فصل پاییز را تشخیص دهید و چه کاری میتوانید برای درمان افسردگی فصلی پاییز انجام دهید؟ در اینجا قصد داریم تا درباره اختلال افسردگی فصل پاییز، تفاوت آن با افسردگی معمولی، علل، علائم و روش های درمان این اختلال به شما آموزش دهیم.
افسردگی پاییزی به چه معناست؟
کودکان و جوانان نیز ممکن است از افسردگی پاییزی رنج ببرند. به طور کلی، طبق آمار رسمی، زنان بیشتر از مردان؛ تحت تأثیر اختلال عاطفی فصلی، قرار می گیرند. افسردگی پاییزی و زمستانی؛ یکی از انواع اختلال افسردگی به شمار میرود. این نوع اختلال فصلی؛ در در فواصل زمانی معینی از سال اتفاق می افتد، از این رو اصطلاح “افسردگی وابسته به فصلی (SAD)” که خود را در حالت بد خلقی و بی حالی نشان میدهد، یکی از اشکال ملایم تر آن است.
مطالعه بیشتر: اختلال افسردگی آتیپیک یا غیرمعمول (Atypical Depression)، پیشگیری، علائم، دلایل، تشخیص و درمان.
علت افسردگی فصل پاییز چیست؟
کمبود نور طبیعی روز و کاهش شدت نور در پاییز و زمستان؛ از عوامل اصلی افسردگی فصلی در نظر گرفته می شود. ملاتونین، هورمونی است که بر ریتم شبانه روزی بدن افراد، تأثیر میگذارد که این هورمون فقط در تاریکی تولید میشود.
غلظت ملاتونین خون در شب، به طور قابل توجهی بیشتر از روز است. به دلیل کمبود نور در فصول پاییز و زمستان، سطح ملاتونین نیز در طول روز، بالا می ماند. این مورد؛ همچنین افزایش نیاز به خواب در افسردگی پاییز و زمستان را توضیح می دهد. سطح ملاتونین بالا به نوبه خود با سطح پایین سروتونین مرتبط میباشد. بدن سروتونین را به تولید ملاتونین تبدیل میکند.
اگر ما این «هورمون خلق و خوی خوب» را نداشته باشیم، خلق و خو نیز تحت تاثیر قرار می گیرد و در واقع در معرض افسردگی فصلی خواهیم بود.
مطالعه بیشتر: بهترین روش های پیشگیری از افسردگی چیست؟.
علائم افسردگی پاییزی چیست! با نشانه های افسردگی فصلی پاییز آشنا شوید
هر نوع، کم خلقی در پاییز یا زمستان، نباید افسردگی پاییزی باشد و هر روحیه بدی را نباید فوراً آسیب شناسی کرد. هر کسی که افسردگی پاییزی داشته باشد، معمولا علائم و نشانه های زیر را نشان می دهد:
- خلق و خوی افسردگی مداوم، نا امیدی و ترس از آینده؛ از جمله نشانه های افسردگی فصلی پاییز است.
- بی تفاوتی
- فقدان انگیزه، بی حالی و بی علاقگی به سرگرمی ها
- کاهش عملکرد شناختی، عدم تمرکز، ضعف حافظه و مهار تفکر
- احساس حقارت و گسست اجتماعی
- مشکل در خواب (مخصوصاً صبح زود بیدار شدن)
- خستگی و افزایش نیاز به خواب نیز میتواند از نشانه های افسردگی فصلی پاییز باشد.
- افزایش اشتها، به ویژه برای غذاهای غنی از کربوهیدرات
- عمدتا افزایش وزن
- سردرد و کمر درد
- سرگیجه و ناراحتی قلبی
عوارض کمبود نور خورشید در فصل پاییز
به گفته انجمن روانپزشکی، روان درمانی و اعصاب آلمان، تقریباً بسیاری از افراد در فصل سرما از خلق و خوی ضعیف، رنج میبرند. یکی از دلایل اصلی خلق و خوی افسردگی در فصل پاییز و زمستان، کمبود نور روز است. اگر صبح زود در تاریکی آپارتمان خود را ترک کنید و تمام روز را در دفتر بگذرانید، بدن شما فقط می تواند کمی نور خورشید را دریافت کند.
کمبود نور از تولید اندورفین در بدن جلوگیری میکند، که تأثیر بر خلق و خو و سلامت عمومی انسان دارد. یکی دیگر از پیامدهای نور کم، کمبود قابل توجه ویتامین D است. هر چه اشعه UV کمتر بر روی پوست بتابد، ویتامین D کمتری تولید میشود. بدن باید حدود 80 درصد از ویتامین ارزشمند خود را در پوست تشکیل دهد، زیرا فقط بین 10 تا 20 درصد از نیاز خود را می توان از طریق تغذیه جذب کرد. عواقب کمبود ویتامین D خستگی، مشکلات تمرکز و بدخلقی می باشد.
مطالعه بیشتر: انواع افسردگی! ویژگی، علائم، درمان، پیشگیری از انواع افسردگی.
افسردگی پاییزی چگونه در کودکان و نوجوانان خود را نشان می دهد؟
برخی از علائم، با رفتاری مطابقت دارد که معمولاً در نوجوانان انتظار می رود، آنها می توانند شامل بی حالی، هوس خوردن شیرینی جات یا فست فود، تحریک پذیری و بی انگیزگی باشند که تشخیص را دشوار می کند. یک نشانه مهم، این است که کودک شما این علائم را هر سال در همان زمان، یعنی پاییز و زمستان، نشان می دهد.
علاوه بر علائم ذکر شده، علائم جسمی مبهم مانند درد شکم یا سردرد در نوجوانان، گاهی به افسردگی پاییز و زمستان اشاره دارد.
مطالعه بیشتر: اضطراب جدایی در کودکان چیست؟ تشخیص، علائم و درمان اختلال ترس از جدایی.
نحوه تشخیص افسردگی فصلی و پاییزی
مهمترین معیار تشخیصی افسردگی فصلی و پاییزی، ارتباط زمانی بین بروز علائم و فصل است. اگر علائم کلاسیک، حداقل برای دو سال متوالی در پاییز یا زمستان ظاهر شوند، احتمالاً به اختلال عاطفی فصلی مبتلا هستید. همچنین، بیماری های جسمی مانند کم کاری تیروئید یا کم خونی اغلب با علائم مشابه همراه هستند.
آموزش روش درمان افسردگی فصل پاییز
در زیر بهترین روش های درمان افسردگی فصل پاییز را به شما آموزش می دهیم:
نوردرمانی؛ یکی از انواع روش درمان افسردگی فصل پاییز
کمبود نور در روز، ریتم شبانه روزی را تغییر میدهد و عدم تعادل هورمونی پیش می آید، که با خستگی و خلق و خوی افسرده همراه است. هنگام درمان افسردگی پاییز و زمستان؛ باید حتما نور از دست رفته را جایگزین کنید، برای مثال از لامپ هایی با خروجی نور بسیار قوی استفاده کنید.
به طور معمول، نور درمانی با یک جلسه به مدت 15 تا 30 دقیقه شروع میشود. بهبود این نوع افسردگی، معمولا تنها پس از چند روز رخ میدهد. کل شبکه چشم در واکنش مثبت و تقویت کننده خلق و خوی فرد نقش دارد، زیرا چشم دارای سلول های حسی زیادی در لبه های خود است که نور را جذب می کند.
سونا، از جمله راه های درمان افسردگی فصل پاییز است
گرما فقط پادزهر مناسبی برای هوای سرد و مرطوب است. هر کسی که به سونا می رود، سیستم ایمنی بدن خود را تقویت میکند. با تزریق معطر و ادغام در چشم انداز سونا، چنین فعالیت هایی، می توانند به یک تجربه سلامتی واقعی تبدیل شوند و حتی در درمان افسردگی فصل پاییز موثر باشند.
ورزش کردن؛ بهترین روش برای درمان افسردگی مخصوص پاییز است
برای درمان افسردگی فصل پاییز در حالت ایدهآل؛ ورزش و نور را با هم ترکیب کنید، برای مثال یک ساعت پیادهروی در روز داشته باشید. ورزش کردن حتی بدون نور خوب است، زیرا هورمون های شادی در طول فعالیت های ورزشی ترشح می شوند.
ارتباط با دیگران
حتی اگر در حال حاضر تمایل به عقب نشینی دارید، خواب زیاد اصلا خوب نیست و شما را به انزوای اجتماعی سوق می دهد. در عوض، شما باید آگاهانه به دنبال تماس با دوستان و همکاران و خانواده خود باشید. به خصوص از آنجایی که بیشتر افراد در صورت داشتن یک شریک یا دوست ورزشی می توانند به خود انگیزه دهند که خیلی بهتر ورزش میکنند.
مکمل های غذایی
هر فردی که از نوع شدید افسردگی پاییزی رنج می برد؛ پس از مشورت با پزشک و روان درمانگر به درمان دارویی نیاز دارد. با این حال، مکمل ها و غذاهای بدون نسخه (حاوی هورمون شادی سروتونین) نیز وجود دارد که می توانید برای کمک به درمان افسردگی فصلی آنها را مصرف کنید:
- مخمر
- آب های معدنی با محتوای لیتیوم بالا
- اسید چرب و امگا 3 به صورت کپسول یا ماهی
- غذاهای غنی از تریپتوفان مانند آجیل، موز و شکلات تلخ
افسردگی پاییزی یا فصلی چه تفاوتی با افسردگی معمولی دارد؟
علائم اختلال عاطفی فصلی، بسیار شبیه به علائم افسردگی سنتی است. همه افراد مبتلا افسردگی بی اساس و همچنین کمبود انگیزه و انرژی مشترک دارند. تفاوت آنها به ویژه در عادات غذایی و خوابیدن مشهود است. در افسردگی پاییزی، افراد مبتلا اغلب به غذاهای غنی از کربوهیدرات مانند شیرینی ها میل دارند که در نتیجه برخی از افراد چاق می شوند.
در مقابل، افسردگی طبیعی با کاهش اشتها و کاهش وزن مشخص می شود. افراد مبتلا به افسردگی وابسته فصلی نیز نیاز به خواب را به میزان قابل توجهی احساس می کنند.
سلام خانوم دکتر قیومی مرسی از نوشته هاتون فصل پاییز خیلی برای من غم انگیزه اتفاق خاصی برای من نیفتاده تو این فصل خاطره بدی ندارم خداروشکر ولی با اومدن پاییز خیلی روحیه بد و غمناکی دارم
سلام من خیلی از نوشته هاتون لذت بردم خیلی دوست داشتم در این مورد مطالعه داشته باشم
من خودمم پارسال پاییز تو خونه همش حس میکردم دارم افسرده میشم لامپ هارو کامل روشن میکردم خیلی موثر بود
منم یک سال پاییز دچار این علائم بودم ولی خداروشکر با شما مشاوره تلفنی داشتم حلش کردم شما بهترین هستید
مرسی که راه های درمانشم برامون نوشتید من خودم به تازگی حس میکنم یه سری از نشونه هاشو دارم
ممنون فرق افسردگی پاییزی و افسردگی معمول رو تو مقاله شما مطالعه کردم سپاس گزارم
من تو پاییز با تاریک شدن هوا که تو روزهای پاییز خیلی زودتر انجام میشه احساس بد دلشوره دارم که ازارم میده