بیماری ها و اختلالات روانی

اختلالات افسردگی چیست؟ و چگونه درمان می شود

تعریفی که می توان از اختلالات افسردگی بیان نمود، احساس بی ارزش بودن، ناراحتی های مداوم و عدم انگیزه برای شرکت در فعالیت های مختلف است. افسردگی یک اندوه یا غم زود گذر نیست که ممکن است هر شخصی را در یک دوره زمانی کوتاه درگیر کند. بلکه افسردگی یک بیماری جسمی و ذهنی پیچیده ای است که فعالیت های روزمره فرد را دچار اختلال می کند.

بنابر این با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد، قصد داریم در این مقاله به بررسی اختلالات ناشی از افسردگی پرداخته و راه های درمان این بیماری را بیان کنیم.

بنابر این اگر این موضوع برای شما اهمیت دارد و یا یکی از اطرافیان شما با این بیماری دست و پنجه نرم می کند، پیشنهاد می کنم تا آخر با ما همراه باشید.

اختلالات افسردگی چیست؟

افسردگی جزو اختلالات خلقی قرار گرفته و درون افراد مختلف به شکل های گوناگون دیده می شود‌. افسردگی سبب تضعیف قدرت قضاوت فرد شده و باعث می شود که فرد رفتارهای نادرستی را از خود نشان بدهد.

این بیماری علاوه بر این که دیدگاه فرد را نسبت به زندگی تیره می کند، سبب تغییر در وضعیت خواب، سطح انرژی و اشتها فرد نیز می شود. افسردگی موارد مختلفی دارد که در هر یک از این موارد فرد نمی تواند یک زندگی روزمره عادی را تجربه کند.

علاوه بر این موارد افسردگی می تواند باعث شود که فرد به انواع بیماری های جسمی و یا روانی دیگری نیز مبتلا شود. اما افراد مبتلا به این بیماری نباید ناامید شوند زیرا اختلالات افسردگی یک بیماری است که توسط دارو یا روان درمانی یا ترکیب این دو قابل حل شدن است.

 

علائم افسردگی

 

شایع‌ترین علائم افسردگی

افسردگی نیز همانند سایر بیماری های جسمی و روحی دارای علائم و نشانه های مختلفی است که در افراد مختلف با یک دیگر تفاوت دارد. در این قسمت شایع‌ترین علائم این بیماری را برای شما عزیزان بیان می کنیم.

  1. غمگین بودن و احساس اندوه داشتن.
  2. کاهش سطح انرژی و افزایش احساس خستگی در شخص، فرد حتی برای انجام کار های کوچک نیز احساس ناتوانی می کند.
  3. احساس گناه داشتن یا بی ارزش بودن، این علائم زمانی رخ می دهد که شخص به صورت دائم از رفتار ها و کارهای خود انتقاد می کند. در واقع او خود را مقصر تمام اتفاق هایی که درون زندگی‌اش رخ می دهد می داند.
  4. از دست دادن علاقه برای انجام فعالیت های روزانه، فرد حتی علاقه ای به انجام فعالیت هایی که قبلا برای او لذت بخش بوده است را ندارد.
  5. کاهش سطح تمرکز فرد. هنگامی که فرد دچار اختلالات افسردگی می شود، سطح تمرکز او کاهش می یابد. از این رو فردی که دچار این بیماری است در تصمیم گیری های خود دچار مشکل می شود.
  6. کاهش یا افزایش وزن در یک فاصله کوتاه زمانی
  7. ایجاد تغییرات در روند خواب فرد‌. به طور مثال: بی خوابی زیاد یا بیش از اندازه خوابیدن در طول شب و یا روز
  8. تصمیم به خودکشی کردن

انواع اختلالات افسردگی

در این قسمت برخی از این اختلالات را قصد داریم برای آشنایی بیشتر شما عزیزان بیان کنیم.

۱.افسردگی مزمن

افرادی که دارای افسردگی مزمن هستند در بیشتر روزها آن هم در یک مدت زمان طولانی، احساس ناراحتی و دلسردی می کنند. این نوع افسردگی تا حدی بر روی عملکرد افراد تاثیر گذاشته و آن را مختل می کند ولی ناتوان کننده نیست.

البته ناگفته نماد افرادی که دچار این نوع افسردگی هستند در برهه‌ای از زندگی خود اپیزودهای افسردگی شدید را نیز تجربه می کنند.

 ۲.افسردگی شدید

این نوع از افسردگی به صورت یک غم مداوم درون فرد ظاهر می شود. و در فعالیت های فرد مانند: کار کردن، خوابیدن، مطالعه کردن، غذا خوردن و انجام فعالیت هایی که قبلا برای او لذت بخش بوده است اختلال ایجاد می کند.

در حقیقت افسردگی چیزی بیش از یک اختلال است؛ زیرا این بیماری بر روی عملکرد بسیاری از اجزای بدن نیز تاثیر می گذارد. به طور مثال: فردی که دچار افسردگی است، ممکن است که به سیستم ایمنی بدن او نیز لطمه وارد شود و بیماری های دیگری را نیز برای وی به همراه داشته باشد.

۳.اختلالات قبل از قاعدگی

این نوع از اختلالات افسردگی را نیز تحت عنوان سندروم قبل از قاعدگی می شناسند. که یک هفته پیش از قاعدگی به وجود می‌آید و در روز های پس از قاعدگی فروکش می کند. و با اتمام قاعدگی پایان می یابد.

۴. افسردگی شدید با خصوصیات سایکوتیک

این نوع افسردگی زمانی رخ می دهد که بیمار دچار افسردگی شدید به همراه توهم شود. درون افرادی که دچار این بیماری هستند احساساتی از قبیل: گناه، عدم کفایت، مرگ، پوچی، توهم و هذیان نیز ممکن است بروز کند.

۵. افسردگی فصلی

این نوع از اختلالات افسردگی در زمان های خاصی از سال برای افراد رخ می دهد. به طور مثال افسردگی در فصل زمستان که تابش افتاب محدود است بیشتر شده و در فصل تابستان با افزایش تابش نور خورشید بهبود می یابد. البته در فصل های تابستان و بهار نیز افسردگی فصلی وجود دارد ولی شدت آن کم است.

۶. افسردگی پس از زایمان

این نوع از افسردگی هنگامی تشخیص داده می شود که زنی در طول دوره بارداری و یا چهار هفته پس از زایمان دچار افسردگی شدید شود. آمارها نشان می دهد که ۳ تا ۶ درصد زنان دچار افسردگی پس از زایمان می شوند.

راه های درمان اختلالات افسردگی

افسردگی در شدید ترین حالت خود نیز قابل درمان است. اما باید به شما یادآور شویم که هرچه درمان زودتر آغاز شود موثرتر بوده و از عود و یا پیشرفت بیماری جلوگیری می کند‌. البته تشخیص نوع افسردگی و راه درمان مناسب آن باید توسط پزشک مربوطه انجام شود. اما می توان برخی از راه های درمان افسردگی را به صورت خلاصه این گونه عنوان کرد.

۱.روان درمانی

روان درمانی، روش درمانی برای درمان افسردگی های خفیف تا متوسط است. درواقع روان درمانی به بیمار کمک می کند تا استراتژی های مناسب با موقعیت هایی که سبب ایجاد افسردگی در فرد می شود را بیابد. همچنین در این روش به فرد آموزش داده می شود که چگونه افکار و احساسات منفی خود را مدیریت کند.

۲. درمان دارویی

هدف داروهای ضد افسردگی، پیام آورهای شیمیایی متنوعی است که در مدارهای مغزی در پخش سیگنال ها نقش دارند. اگر شخص دچار افسردگی متوسط و شدید است باید از این روش برای درمان استفاده کند.

در مورد روش دارو درمانی به این نکات توجه کنید:

  • داروهای مورد استفاده برای درمان اختلالات افسردگی باید مورد آزمایش قرار گرفته و برای استفاده پزشکی مورد تایید قرار بگیرند.
  • این داروها ممکن است که دارای عوارض جانبی باشند از این رو باید میزان و چگونگی مصرف آن ها توسط پزشک کنترل شود.
  • نوع دارویی که توسط پزشک برای شما تجویز می شود به عوامل مختلفی بستگی دارد.

 

اختلالات افسردگی

 

داروهایی که از آن ها برای درمان افسردگی کمک‌ گرفته می شود عبارت‌اند از:

  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه‌ای
  • SSRIs
  • SNRIs
  • داروهای ضد افسردگی آتیپیک
  • MAOIs

۳. ایجاد تغییرات در سبک زندگی

اگر دچار اختلالات افسردگی خفیف هستید، ایجاد و پروش عادت های سالم‌ می تواند نقطه شروع خوبی برای درمان این بیماری باشد. حتی اگر افسردگی شدید نیز دارید می توانید از این روش در کنار روش درمانی دیگری که دارید استفاده کنید. به طور مثال:

  1. درون فعالیت هایی که دوست دارید یا سبب ایجاد حال خوب درون شما می شوند شرکت کنید.
  2. ورزش های سبک انجام‌ بدهید و یا به پارک و سینما بروید.
  3. سعی کنید با افراد قابل اعتماد و شاد رفت و آمد کنید.
  4. در برنامه غذایی خود غذای های سالم را قرار بدهید و تغذیه خود را بهبود ببخشید.

۵.طب سوزنی

یکی دیگر از روش های درمان اختلالات افسردگی طب سوزنی است. این طب برگرفته از طب چینی است که در آن سوزن هایی را در نقاط بخصوصی از بدن شما وارد پوست می کنند. دیدگاه های سنتی اعتقاد دارند که طب سوزنی انرژی را درون بدن فرد فعال می کند.

البته امروزه متخصصان طب سوزنی بر این باور هستند که این طب بر روی دستگاه عصبی و هورمونی تاثیر می گذارد و از این طریق به درمان افسردگی می پردازد.

۶. گیاه درمانی

از زمان های گذشته توجه زیادی به گیاهان دارویی برای درمان اختلالات افسردگی شده است. گیاه علف چای و یا گیاه گل راعی که اغلب در کشور اروپا مورد استفاده قرار می گیرد، یکی از بهترین گزینه های برای درمان افسردگی است.

البته باید به این نکته مهم توجه داشت که نباید استفاده از گیاهان دارویی را یک روش درمان قطعی برای افسردگی دانست و با تکیه بر این روش مراجعه به پزشک و یا استفاده از سایر روش های درمانی را به تعویق انداخت.

 

سخن‌ پایانی

اختلالات افسردگی بیماری است که علاوه بر روح و روان فرد جسم او را نیز درگیر می‌کند. از این رو برای درمان این بیماری باید تلاش کرد. همچنین این بیماری دارای انواع مختلفی بوده و در افراد گوناگون علائم مختلفی دارد. از این رو نمی توان برای درمان افرادی که دچار این بیماری شده‌اند یک درمان مشخص تجویز نمود.

علاوه بر این تشخیص و درمان این بیماری باید توسط پزشک متخصص صورت گرفته و با همکاری خود فرد بیمار انجام شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا